CD&V tegen kilometerheffing: ‘Draagvlak ten onder gegaan met gebiedsdekkende heffing’

‘Je kan mensen niet zomaar gaan belasten als ze op de auto aangewezen zijn’, aldus Lode Ceyssens © sven dillen

Na de bocht van N-VA, hoe denkt CD&V nu over het rekeningrijden? Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens herhaalt in 'De ochtend' nogmaals dat zo’n heffing ‘pas nuttig kan zijn als mensen een volwaardig alternatief hebben’.

edm

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft zich jarenlang uitgesproken als een voorstander van een slimme kilometerheffing voor personenwagens. Maar de voorbije dagen en weken groeide er kritiek op de plannen.

Volgens Weyts is het debat vergiftigd, is er geen draagvlak meer en is de bevolking bang gemaakt. Princi­pieel noemt hij zich nog een voorstander van een kilometerheffing. ‘Maar wij gaan dat niet door de strot van de Vlamingen rammen’.

Volgens Lode Ceyssens had men niet mogen praten over een heffing op het volledige grondgebied. ‘Ik denk dat het draagvlak voor de kilometerheffing ten onder is gegaan toen men is beginnen spreken over een gebiedsdekkende heffing, zei het CD&V-parlementslid woensdag in De ochtend op Radio 1.

‘Je kan mensen niet zomaar gaan belasten als ze op de auto aangewezen zijn’, aldus Ceyssens, die wijst op zijn eigen provincie Limburg, niet altijd even gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. ‘Eerst en vooral moet er een volwaardig alternatief zijn. Daarna kan je gaan nadenken of het eerlijker is mensen te belasten voor het gebruik in plaats van het bezit van een auto.’

‘De filezwaarte is met twintig procent toegenomen, die Vlamingen gaan echt niet in de file staan voor hun plezier, maar door een gebrek aan openbaar vervoer. We hebben altijd gezegd dat een kilometerheffing gekoppeld moet zijn aan een alternatief, aan de uitbreiding van het openbaar vervoer en meer fietspaden, anders is het niet meer dan een belastingverhoging. Het verkeersprobleem en klimaatprobleem gaan we zo niet oplossen.’

De CD&V’er wil het niet hebben over een bocht van zijn partij. ‘Lees de stemtest, waar we heel duidelijk deze voorwaarde geformuleerd hebben’, zei hij nog.