Direct naar artikelinhoud

Inschrijvingsgeld hoger onderwijs stijgt naar 1.072 euro

Studenten dreigen door de besparingen van de nieuwe Vlaamse regering 400 tot 600 euro extra collegeld te moeten betalen. Dat betekent dat de huidige inschrijvingsgelden bijna verdubbelen. Onaanvaardbaar, menen rectoren.

De regering-Bourgeois I zit nog niet in het zadel, maar de eerste rel tekent zich al af. Het Vlaamse hoger onderwijs maakt zich grote zorgen over de besparingsplannen die in het regeerakkoord van N-VA, CD&V en Open Vld zijn vervat. Zo willen de drie partijen de dotatie voor de hogescholen en universiteiten met 5 procent verminderen. Dat vernam De Morgen bij de rectoren van de KU Leuven, de UAntwerpen en de UHasselt.

Concreet betekent dit dat de universiteiten en hogescholen rond de 80 miljoen euro minder werkingsmiddelen tegemoet kunnen zien. De instellingen zouden zelf mogen beslissen hoe ze dit verlies aan inkomsten compenseren. Maar professoren, docenten of ondersteunend personeel ontslaan, is volgens rector Rik Torfs (KU Leuven) geen optie. "Door het hoge aantal studenten en doctorandi zitten we al op ons tandvlees. Het personeelsbestand verder doen dalen, zou ervoor zorgen dat kwalitatieve begeleiding onmogelijk wordt. Het zou leiden tot lagere slaagcijfers."

De enige overgebleven optie is een verhoging van de inschrijvingsgelden. In de wandelgangen valt te horen dat bedragen tot rond de 1.000 euro voor één jaar studeren acceptabel zouden zijn voor de drie regeringspartijen. Op dit moment betalen studenten 619,90 euro collegegeld. Zij die op een beurs kunnen rekenen, betalen met 103,90 een pak minder. Bijna-beursstudenten moeten dan weer 409,90 euro ophoesten.

Bijna verdubbeling

"Wij hebben veel beurs- en bijna-beursstudenten, maar hen mogen wij terecht niet treffen", zegt UHasselt-rector Luc De Schepper. "Het geld dat de universiteiten krijgen, heeft strikte bestemmingen, waardoor besparen op onderzoek niet mogelijk is. Wij moeten het volledig verhalen op de studenten. Een eerste berekening leert ons dat het inschrijvingsgeld voor niet-beursstudenten aan de UHasselt zal moeten stijgen met 599 euro, bijna een verdubbeling."

Mes op de keel

De UHasselt stelt een hoger aantal beursstudenten te hebben dan veel andere instellingen. Daardoor moet een kleinere groep 'gewone' studenten de besparing goedmaken. Bij de andere universiteiten en hogescholen zou het inschrijvingsgeld gemiddeld ongeveer 451,80 euro (bij een besparing van 80 miljoen) moeten stijgen.

Torfs bevestigt de cijfers en noemt dit onaanvaardbaar. Volgens hem komt de democratisering van ons onderwijs in gevaar. "Het kan ervoor zorgen dat jongeren niet gaan studeren, omdat ze het geld niet opzij kunnen zetten. Daarenboven krijgen wij de zwartepiet toegespeeld, omdat we van de regering het collegegeld niet moeten, maar mogen verhogen. Ze zetten ons het mes op de keel. Een brede discussie met de regering is nodig. We mogen dit niet zomaar accepteren, want zulke besparingen treffen het hart van onze sociale welvaartsstaat." >>4-5