Direct naar artikelinhoud

Essevee zet Anderlecht en Genk een neus

Ondanks een flirt met zowel Anderlecht als Racing Genk heeft Thorgan Hazard (20) gekozen voor Zulte. Francky Dury zet daarmee collega's John van den Brom en Mario Been een ferme hak.

John van den Brom noemde hem de ideale speler voor Anderlecht en Genkcoach Mario Been hoopte vurig dat hij de 'juiste keuze' zou maken. De 20-jarige flankaanvaller stelde met één pennentrek twee Belgische topclubs teleur toen hij zijn krabbel zette onder een huurovereenkomst met Zulte Waregem. De club krijgt ook een percentage op een latere doorverkoop.

Tijdens de persvoorstelling zat hij te glunderen aan de zijde van voorzitter Willy Naessens, een uur later stond hij opnieuw op het trainingsveld met Francky Dury. Alsof hij nooit uit Waregem weggeweest was. En alsof hij nooit het hof was gemaakt door Anderlecht en Genk.

John Bico, zaakwaarnemer van de Hazards, deed er nog een schepje bovenop. "Hier bij Zulte is Thorgan thuis. Hij had mooie aanbiedingen, maar hij wil rustig opklimmen. Stapje voor stapje."

Titelmatch

Lange tijd zag het ernaar uit dat Anderlecht Hazards nieuwe thuis zou worden. Hij wou naar het Astridpark en het Astridpark rolde de rode loper uit. Zijn ouders werden met alle egards ontvangen voor de titelmatch, achteraf ging Thorgan meefeesten in de Carré en op stage met de Rode Duivels bekende hij dat met Anderlecht in de Champions League spelen een 'mooie zaak' zou zijn. Waarom het dan toch misliep, is onduidelijk. Chelsea wimpelde het bod van vier miljoen euro wel af, maar hield de deur naar een transfer altijd open.

Zelfde verhaal in Limburg. Racing Genk voerde wekenlang gesprekken met Hazard en Chelsea en werd dag na dag zekerder van zijn stuk: Hazard komt naar hier. Van coach Been tot voorzitter Houben, iedereen in de Cristal Arena ging ervan uit dat de club een goede kans maakte om een van de meest gegeerde Belgische talenten te halen.

Tot Thorgan zondag dus de knoop doorhakte en Zulte Waregem-CEO Patrick Decuyper halsoverkop zijn vakantie op Kreta onderbrak om de toptransfer voor Essevee te beklinken.

"Een straffe stunt van Patrick", duwde Naessens de vinger nog wat dieper in de Limburgse en Brusselse wonde. Volgens de preses koos Thorgan voor de club waar hij de grootste garantie op speelminuten kon versieren, maar ook dat is niet helemaal waar, want die garantie kreeg hij in Anderlecht van coach John van den Brom ook.