Direct naar artikelinhoud

Geld moet Oekraïne in het gareel houden

De Russische regering heeft Oekraïne een dubbelzinnige boodschap gestuurd over de eerder toegezegde 15 miljard dollar aan steun. De belofte houdt stand, maar tegelijk moet er worden gesproken over de voorwaarden. Vermoedelijk wil president Vladimir Poetin zo enige grip houden op wat er in het buurland gebeurt.

Poetin herhaalde woensdag de toezegging die hij een dag eerder had gedaan. Rusland doet zijn woord over de 15 miljard dollar gestand, ook als de Oekraïense oppositie zou gaan regeren.

Kort daarna echter zaaide zijn minister van Economische Zaken Aleksei Oeljoekajev twijfel over de belofte door te zeggen dat "nadere discussie met de Oekraïense collega's nodig is over het tijdschema en de parameters" van het hulpprogramma. Ook de gewijzigde samenstelling van de regering zou daarbij onderwerp van gesprek moeten zijn.

Poetin stemde in december in met het hulppakket. Volgens de Oekraïense oppositie was dat een beloning voor het schrappen door president Viktor Janoekovitsj van plannen om nauwere banden aan te gaan met de Europese Unie. Die beslissing leidde tot een politieke crisis die Oekraïne "op de rand van een burgeroorlog" heeft gebracht.

Die waarschuwing kwam gisteren van Leonid Kravtsjoek, de eerste president van Oekraïne nadat de vroegere Sovjet-republiek in 1991 onafhankelijk werd. Kravtsjoek opende een spoeddebat in het parlement. Hij riep de volksvertegenwoordigers op "met het grootst mogelijke verantwoordelijkheidsgevoel" te handelen.

Het parlement besprak een voorstel om demonstranten die zijn gearresteerd tijdens de grootschalige protesten van de afgelopen weken amnestie te verlenen. Sommige parlementariërs willen dat arrestanten alleen amnestie krijgen als aan de bezetting van overheidsgebouwen en straten in de hoofdstad Kiev en andere steden een eind wordt gemaakt.

Oppositieleider Arseni Jatsenjoek noemde het voorstel in die vorm onaanvaardbaar. Gisteravond laat werd de wet dan toch goedgekeurd - tegen de zin van de oppositie.

Vijf mensen zijn gisteren in Kiev gewond geraakt bij geweld tussen groepen antiregeringsbetogers. De vechtpartij tussen gematigde en radicale demonstranten vond plaats in het bezette gebouw van het ministerie van Landbouw. De gewonden werden geraakt door rubberen kogels, afgevuurd met waarschuwingspistolen die in Oekraïne niet verboden zijn.