Direct naar artikelinhoud

UZ Leuven Gasthuisberg heeft veruit beste reputatie

Het UZ Leuven, campus Gasthuisberg, staat bij Vlaamse en Brusselse artsen het hoogst aangeschreven. Dat blijkt uit een enquête van Test-Aankoop. De consumentenorganisatie pleit ook voor een objectieve kwaliteitsmeting van ziekenhuizen.

'Welke ziekenhuizen verstrekken de beste medische zorg aan een patiënt met een welbepaalde ernstige en complexe aandoening?' Met die vraag trok Test-Aankoop in mei vorig jaar naar 265 huisartsen en specialisten. De consumentenwaakhond nam daarbij dertien vakgebieden onder de loep, waaronder cardiologie, oncologie, neurologie, pediatrie en nierkunde.

De steekproef wijst uit dat artsen over het algemeen de universitaire ziekenhuizen aanbevelen, zoals het UZ Gent en het UZ Brussel. Grote uitblinker is evenwel het UZ Leuven, campus Gasthuisberg. Dat prijkt voor twaalf vakgebieden bovenaan in de reputatie-index. Alleen in de discipline orthopedie moet het voorrang geven aan zustercampus Sint-Barbara.

"We hebben natuurlijk heel wat expertise in huis", zegt Frank Rademakers, hoofdgeneesheer van het UZ Leuven, opgetogen. "In alle disciplines zitten we met artsen die tot de top behoren, die zelf ook onderzoek voeren." Al verdienen niet enkel de specialisten een pluim, benadrukt Rademakers. "Met grote namen alleen bouw je nog geen goeie reputatie uit. Je moet die expertise ook in kwaliteit omzetten. Daarvoor is het van belang dat de hele organisatie vlot draait, in alle lagen. Daar proberen we toch een punt van te maken."

De bekwaamheid van het medisch personeel is veruit de belangrijkste motivering voor artsen om een bepaald ziekenhuis aan te bevelen, zo toont het onderzoek. Daarnaast speelt ook de kwaliteit van de medische infrastructuur mee, net als de samenwerking tussen artsen van verschillende departementen.

"Om onze artsen en niet-artsen beter op elkaar af te stemmen werken wij met elektronische medische dossiers", vertelt Rademakers. "Een papieren archief houden we niet meer bij. Zo hebben alle specialisten en zorgverleners meteen alle informatie ter beschikking."

Test-Aankoop klaagt met zijn steekproef meteen aan dat er nog altijd geen objectieve, publieke gegevens beschikbaar zijn over de kwaliteit van ziekenhuizen. Dat gebrek aan klaarheid is onaanvaardbaar, vindt woordvoerder Ivo Mechels. Hij stoort zich ook aan de houding van de Orde van Geneesheren, die haar leden opriep om niet deel te nemen aan de enquête. Mechels: "Die boycot bewijst nog maar eens dat een deel van de medische wereld zich hard afzet tegen elke vorm van transparantie. Nochtans toont ons onderzoek alleen de realiteit: een arts die zijn patiënt een ziekenhuis aanbeveelt, doet dat op basis van zijn eigen ervaringen. En de meeste patiënten laten zich door die mening leiden, hoe subjectief ook."

Schot in de zaak

De consumentenorganisatie pleit voor een systeem dat de zorgkwaliteit objectief kan meten, en voor de bekendmaking van de resultaten per ziekenhuis. "In andere landen, zoals Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland, worden wel al kwaliteitsindicatoren gepubliceerd", vertelt Mechels. "Waarom kan dat hier niet?"

Het is een vraag die Test-Aankoop binnenkort meeneemt naar een onderhoud met minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Al komt er wel schot in de zaak, erkent de organisatie. Bepaalde instanties hebben de eerste stap naar transparantie gezet. Kwaliteit meten, het houdt ook het UZ Leuven bezig. "Wij zijn in die hele discussie mee betrokken, zowel nationaal als internationaal", stelt hoofdgeneesheer Rademakers. "We willen voortdurend nagaan waar er nog ruimte is voor verbetering. Die vraag staat bij ons centraal: waar schieten we nog te kort? Rondkijken, observeren en meten, dat is de filosofie waar we ons achter scharen."