Direct naar artikelinhoud

Iran verrijkt uranium in bergcomplex

Iran is begonnen met het verrijken van uranium in een ondergrondse installatie. Dat heeft het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) gisteren bevestigd. Het hoofd van de Iraanse organisatie voor atoomenergie, Fereydoun Abbasi-Davani, zei zondag al dat Iran snel met de verrijking zou beginnen.

Het nieuwe Fordocomplex, in een berg bij de heilige stad Qom, is goed beschermd tegen mogelijke luchtaanvallen. Dat aan een ondergrondse fabriek bij Qom werd gewerkt, was al twee jaar bekend, door het werk van westerse veiligheidsdiensten, maar nieuw is dat de productie nu begonnen is.

De Iraanse krant Kayhan meldde zondag al dat de verrijking is gestart, dit "tegen de achtergrond van een verhoogde dreiging van buitenlandse vijanden".

Iran heeft al een grote uraniumverrijkingsinstallatie in Natanz, in Centraal-Iran, met bijna achtduizend centrifuges. Daar werd in 2006 begonnen met de verrijking. De centrifuges van Fordo, ongeveer 160 kilometer van de hoofdstad Teheran, zouden echter veel efficiënter zijn.

De inwerkingstelling van de fabriek zal de spanningen tussen het Westen en het regime in Teheran over de Iraanse nucleaire ambities waarschijnlijk vergroten.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta is Iran nog niet bezig een kernwapen te maken. Hij zei dit zondag in een interview met de Amerikaans zender CBS. Hij zei dat Iran wel de voorbereidingen treft om zo mogelijk in de toekomst kernwapens te kunnen maken.

Panetta sprak nogmaals zijn zorgen uit over een mogelijke Israëlische aanval op Iran. Hij zei dat Israël en de Verenigde Staten beter samen kunnen optrekken in deze "zaak van gemeenschappelijk belang".