Direct naar artikelinhoud

Cancellara maakt indruk

De eerste topfavoriet voor het WK in Firenze is gekend. Fabian Cancellara zette in de Vuelta tegen de klok elke tegenstander - ook Tony Martin - op ruime afstand. Vincenzo Nibali eindigde als vierde en is de nieuwe leider.

Voor alle duidelijkheid: de ambitie die Fabian Cancellara koestert, is de wereldtitel op de weg. De kans is groot dat hij het WK tijdrijden zelfs aan zich laat voorbijgaan. De Zwitser wordt dus met andere woorden een rechtstreekse concurrent voor Philippe Gilbert, als die tegen het einde van de maand dan toch zijn beste conditie zou terugvinden.

Gisteren eindigde de zilveren medaille van het BK tijdrijden op bijna vijf minuten. Hij werd 48ste. Belgisch kampioen Kristof Vandewalle, die het samen met Thomas De Gendt ook in Firenze zal moeten doen, deed een ietsje beter: 42ste op 4 minuten 34. Bondscoach Carlo Bomans zal er niet bepaald vrolijk van worden.

Ook Tony Martin zal niet de gelukkigste van het peloton zijn geweest. De wereldkampioen tijdrijden miste vorige donderdag na een solorit van 175 kilometer op een haar na de ritzege in Caceres. Enkel en alleen omdat Fabian Cancellara in de laatste hectometers het peloton op sleeptouw nam. "Een boemerang komt altijd terug", reageerde Martin laconiek. Lees: "In de tijdrit pak ik hem." De Duitser leek woord te houden. Der Pantzerwagen verpulverde elke tussentijd.

Cancellara moest toen nog vertrekken, maar ook de Zwitser zou geen partij zijn voor Martin. Zo leek het toch. Bij het eerste tussenpunt na goed 11 kilometer stond Cancellara 45 seconden in het krijt. Maar aan het tweede tussenpunt had Cancellara plots 34 tellen voorsprong. Wat een ommekeer.

Tot bleek dat de eerste tussentijd van Spartacus gecorrigeerd werd. Zijn bonus bedroeg daar al 14 seconden op Martin. Uiteindelijk moest de Duitser 37 seconden toegeven. "Ik reed een goede tijdrit", klonk hij niet overdreven ontgoocheld, "maar Cancellara stak er bovenuit."

Ritme verstoren

De Zwitser begon nochtans met twijfels aan zijn 38,8 kilometer. "Dat die klim mijn ritme zou verstoren, stond vast. Bovendien weet je nooit hoe je lichaam zal reageren na de rustdag. Ik heb tijdens de eerste tien dagen ook hard gewerkt voor Horner. Ik ben blij dat het achter de rug is. Met het oog op het WK wilde ik mezelf testen. Het resultaat stemt me tevreden."

De klassementsrenners moesten het stuk voor stuk afleggen tegen de specialisten, ondanks de aanwezigheid van een tien kilometer lange col van derde categorie. Leider Chris Horner verloor anderhalve minuut op Vincenzo Nibali, die de rode trui heroverde.

Voor Kevin De Weert eindigde de Vuelta in mineur. In een afdaling smakte hij tegen het asfalt. Hij moest opgeven met een gebroken sleutelbeen.

Uitslag rit 11

1. F. Cancellara (Zwi) 51:00

2. T. Martin (Dui) +0:37

3. D. Pozzovivo (Ita) +1:24

4. V. Nibali (Ita) +1:25

5. D. Cataldo (Ita) +1:41

Stand

1. V. Nibali (Ita) 41u22:22

2. N. Roche (Ier) +0:33

3. A. Valverde (Spa) +0:46

4. C. Horner (VS) +0:46

5. J Rodriguez (Spa) +2:33