Direct naar artikelinhoud

Een op vijf ouderen leeft in armoede

Een op de vijf ouderen leeft onder de armoedegrens, zo klaagt Welzijnszorg aan. 'Het is schandalig dat mensen die hun hele leven gewerkt hebben op die manier hun oude dag moeten doorbrengen', zegt voorzitter Greta D'Hondt.

Met de campagne 'Armoede verjaart niet' vragen Welzijnszorg, ouderenbeweging Okra en Welzijnschakels aandacht voor het probleem. Het risico op een leven in armoede ligt bij ouderen namelijk een pak hoger dan bij de rest van de bevolking. "Onze pensioenen flirten met de armoedegrens", zegt Greta D'Hondt. "Bij een op de vijf ouderen ligt het inkomen zelfs onder die drempel."

In België bestaat er nochtans een inkomensgarantie voor ouderen, waarbij lage pensioenen sowieso een aanvulling krijgen. "Sinds 2010 gaat de overheid automatisch na of iemand daar recht op heeft", zegt D'Hondt. "Oudere gepensioneerden vallen dus uit de boot, want zij hebben zo'n onderzoek nooit gehad. Die mensen krijgen vaak geen uitkering, hoewel ze daar wel recht op hebben. Mensen die hun hele leven hard hebben gewerkt, moeten het nu stellen met een inkomen waarmee ze nauwelijks kunnen overleven. Ik vind dat verschrikkelijk."

De lage pensioenen zijn overigens niet het enige probleem. "Hou ouder je wordt, hoe groter de kans dat je extra zorg nodig hebt', zegt D'Hondt. "En dat kost allemaal geld. 9 procent van de ouderen stelt zorg uit om financiële reden, 41 procent kan de zorg maar moeilijk betalen. Dat zijn schrijnende cijfers."

Ook wonen eist in vele gevallen een aanzienlijke hap van het budget op. D'Hondt: "Momenteel staan er 20.000 ouderen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Zij moeten nu noodgedwongen een huis zoeken op de private huurmarkt, terwijl dat met een pensioen vaak onbegonnen werk is. De Vlaamse regering keert sinds kort huurpremies uit aan mensen met een laag inkomen die vijf jaar op een wachtlijst staan. Vijf jaar is heel erg lang, voor een oudere kan het te laat zijn."

Om de campagne kracht bij te zetten, brachten de organisaties gisteren een bezoek aan de ministers bevoegd voor armoede, pensioenen, huisvesting en welzijn. "We hebben bij hen een lege taartdoos afgeleverd", zegt D'Hondt. "Ze kregen geen taart, maar een politieke eis om armoede bij ouderen daadwerkelijk aan te pakken."

Dat het budget in tijden van crisis erg beperkt is, mag volgens Welzijnszorg geen excuus zijn. "Het is allemaal een kwestie van prioriteiten stellen", meent Greta D'Hondt. "Armen moet je ondersteunen, anders neem je hun zelfrespect af. Bovendien dreig je in een vicieuze cirkel terecht te komen die ons ook heel veel geld zal kosten. Het is aan de politici om hier de juiste keuzes te maken."