Direct naar artikelinhoud

Oranje vertrekt met 6-0-zege naar EK

Deze namiddag vertrekt Oranje vanop Schiphol naar het Poolse Krakau, de uitvalsbasis van het Nederlands elftal tijdens het komende EK. Na enkele tegenvallende resultaten zit dan toch een opsteker in de koffers. Nederland verpletterde zaterdag in zijn laatste oefenwedstrijd Noord-Ierland (6-0).

'Uitzwaaiwedstrijd': in Nederland betekent dat negentig minuten jolijt, met als enige doel de natie te doen geloven dat Nederland Europees kampioen kan worden.

De 'uitzwaaiwedstrijd' van afgelopen zaterdag was alvast een schot in de roos. 6-0 tegen Noord-Ierland. Bij de vriendelijke bezoekers had een stuk of zeven titularissen vooraf bedankt voor de trip naar Nederland. Wat overbleef was een zootje ongeregeld.

Van Persie start

Op de ochtend van de 'uitzwaaiwedstrijd' bleek dat Robin van Persie het EK in de spits zal starten, en niet Klaas-Jan Huntelaar. Zaterdagavond zou Robin alle twijfels wegnemen. Van Persie speelde net geen uur tegen Noord-Ierland en scoorde daarin tweemaal en leverde twee assists.

Minder voor de hand liggend was de keuze van de bondscoach voor Ibrahim Affelay op linksbuiten. Wie de historie van Van Marwijk bij Oranje kent, weet dat hij in het verleden Dirk Kuyt altijd als een van de eerste namen op het blad invulde. Kuyt komt echter uit een minder seizoen bij Liverpool - hij tekende gistermiddag bij Fenerbahçe -, en moet zijn meerdere erkennen in de frisse, frivole Affelay die zich op en naast het veld wonderwel verstaat met Van Persie. Ook Affelay maakte zaterdag twee goals.

Voorts de bekende driehoek op het middenveld, met regisseur Sneijder (één goal) in zijn rug gesteund door Van Bommel en De Jong. Rechts voorin loopt Arjen Robben, die vooralsnog fit blijft maar momenteel in de schaduw speelt van Sneijder en Van Persie: "Ik denk echt dat we als team sterker zijn dan tijdens het WK twee jaar geleden", zwaaide Van Marwijk uit.