Direct naar artikelinhoud

Jongeren klagen vooral over gebrek aan aandacht van ouders

Jongeren die hun verhaal kwijt willen bij Awel, worstelen meestal met hun ouders. Niet omdat die te streng zijn, wel omdat ze te weinig tijd en aandacht hebben.

Niet verliefdheden of pesterijen zijn de meest voorkomende thema's waarvoor jongeren contact opnemen met Awel (vroeger bekend als de Kinder- en Jongerentelefoon), wel de relatie met hun ouders. Van de 23.507 oproepen in 2012 ging 15 procent net daarover. De grootste stress vinden jongeren ruzies thuis. Verder valt op dat de jongeren het gevoel hebben dat hun ouders weinig betrokken zijn. "Ze praten amper over zakgeld of het uitgaansuur. Jongeren blijken weinig moeite te hebben met grenzen en zijn loyaal en begripvol", zegt Sibille Declercq van Awel. "Ze klagen vooral dat hun ouders er niet voldoende zijn voor hen, omdat ze te druk bezig zijn met werk, hobby's of ruzies."

Soms zijn ouders vaak afwezig voor het werk, of gaan ze veel uit met hun nieuwe partner. Maar meer dan die fysieke afwezigheid weegt de emotionele onbeschikbaarheid door: een meisje durft thuis niet vertellen dat haar gsm stuk is uit angst voor reprimandes, een kind dat haar moeder niet wil lastigvallen omdat die depressief is wegens een hangende rechtzaak, de pil die onbespreekbaar is of een jongen wiens vader het 'idioot' vindt om over gevoelens te praten. Declercq: "Deskundigen benadrukken altijd het belang van hechting tussen ouder en kind, maar ik heb de indruk dat we daar te weinig tijd voor hebben. Ouders hebben stress, kloppen lange dagen en thuis wacht de was en de plas. Dan blijft er weinig tijd over voor een gesprek met de kinderen. Pas op, praten betekent niet per se gelijk geven, wel de dialoog aangaan en luisteren naar wat kinderen zeggen."

Opmerkelijk is wel dat de jongeren aangeven dat ze graag iets willen doen, meestal praten, maar dat het niet lukt. "Omdat er geen tijd is of niet geluisterd wordt. En dat zorgt voor frustraties", zegt Declercq. Om jongeren te helpen met zo'n gesprekken, lanceert Awel nu een via internet een site die raad geeft (www.awel.be/toolbox).