Direct naar artikelinhoud

Belgisch rapport: 'Veel goede bedoelingen, pover resultaat'

In een lijvig dossier maakt 11.11.11 de balans op van een jaar ontwikkelingssamenwerking onder minister Paul Magnette (PS). Algemene conclusie: wel visie, maar weinig resultaat.

Lovend is 11.11.11 niet over Paul Magnette (PS) als minister van Ontwikkelingssamenwerking. Dat blijkt uit een evaluatie die de Noord-Zuidbeweging maakt in Sampol, het tijdschrift voor sociale democratie. Vooral het financiële plaatje is volgens de organisatie rampzalig. "Ons land komt nauwelijks in de buurt van de internationale afspraken om 0,7 procent van het nationaal product te besteden aan ontwikkeling", zegt algemeen directeur Bogdan Vanden Berghe.

"Vooral 2012 was een zwaar jaar", gaat hij verder. "Met een snoei van 420 miljoen euro op een reeds bevroren budget zal het percentage van onze welvaart dat we geven aan internationale solidariteit stranden op 0,43 procent. Een enorm verschil met 2011, toen we nog 0,53 procent haalden, maar zeker met 2010, toen het op 0,63 procent lag. Voor volgend jaar komt er bovendien een extra besparing van 100 miljoen euro. Een goed rapport geven is met bovenstaande cijfers dus niet mogelijk."

Magnette zelf benadrukt dat hij aan het hoofd van het departement kwam te staan op een moment dat de federale regering de grootste besparingsoefening uit haar geschiedenis moest doorvoeren. "Elk departement heeft inspanningen moeten leveren. We hebben stevig onderhandeld om de budgetten voor ontwikkelings-samenwerking te vrijwaren."

Ook de korte regeerperiode van Magnette zit 11.11.11. dwars. De minister verlaat namelijk vroegtijdig zijn post om burgemeester van Charleroi te worden. "Zijn snelle vertrek past perfect in het rijtje van zijn voorgangers", meent Vanden Berghe. "Het grote probleem de laatste jaren is net de snelle wissel van de wacht. Sinds Eddy Boutmans, wiens mandaat eindigde in 2003, heeft geen enkele minister zijn volledige periode uitgezeten", zegt Vanden Berghe. "Het is duidelijk dat de post ontwikkelingssamenwerking vaak gezien wordt als een politieke opstap naar hogere ministersambten."

Hierover is Magnette formeel: "Ik was vereerd toen ik deze bevoegdheid kreeg. Dit was beslist geen opstapje naar een andere functie. De cel ontwikkelingssamenwerking is de grootste van mijn kabinet." Al moet hij toegeven dat het om een erg korte regeerperiode gaat. "Dat is eigen aan de politieke carrière. Je kunt met de grootste ambities aan je taak beginnen, als er onderweg verkiezingen komen, kunnen er verschuivingen volgen."

De minister scoort volgens 11.11.11 wel goede punten voor zijn focus op beleidscoherentie. "Een welkome trendbreuk met het verleden", benadrukt Vanden Berghe. "Alleen is ook hier onvoldoende duidelijk hoe dat concreet moet gebeuren."

De volledige analyse staat op de website van 11.11.11.