Direct naar artikelinhoud

In de mode, uit uw tv

Televisie en mode, het is een combinatie die het goed doet. Of het nu gaat over topmodellen, beginnende ontwerpers of complete make-overs. En nu is er ook In de mode, met Tiany Kiriloff. 'Dit programma bestond nog niet.' Sofie Mulders

Vraag: welke sector bulkt van Engelse woorden die in het Nederlands hopeloos belachelijk klinken? Juist: de modesector. Tips & tricks, must haves, trenchcoat, smokey eyes, streetstyle, studded sneakers... Begin daar maar eens aan te vertalen. Mocht u echt niet weten wat bovenstaande termen in godsnaam zouden betekenen: wanhoop niet. Want Tiany Kiriloff, Vlaanderens eigenste fashion icon - sorry - brengt raad. Vanaf volgende woensdag komt zij op Vitaya namelijk met een gloednieuw modeprogramma In de mode.

Wat Jani is voor VIJF, wordt Tiany voor Vitaya?

Tiany Kiriloff: "Die vergelijking gaat niet op. Jani presenteert een restylingprogramma, en op Vitaya doet Lien Degol dat schitterend. Maar met make-overs heeft mijn programma niets te maken. Meer zelfs, een televisieprogramma over trends, fashion events en actualiteit in de modewereld: dat is iets wat nog niet bestaat."

U gaat ons dus niet zeggen wat we fout doen?

"Ik wil vooral inspiratie geven. Over hoe je de trends van de catwalk op een betaalbare manier in je kleerkast kunt hangen. Over welke klassiekers niet in je garderobe mogen ontbreken, en hoe je die het best draagt. We mogen rondneuzen in de kleerkasten van bekende stijl-iconen. We gaan naar de fashion weeks in New York, Parijs en Milaan. Bovendien is er elke week een handige 'do it yourself', waarin je stap voor stap krijgt uitgelegd hoe je een eigen design maakt."

Oei, we moeten onze eigen rokken gaan naaien?

"(lacht) Dat is niet de bedoeling. Het wordt geen cursus snit en naad. Het zijn eerder simpele trucjes om op een betaalbare manier je kleding te pimpen. In de eerste aflevering leg ik bijvoorbeeld uit hoe je studded sneakers moet maken." (Voor de nitwits onder u: dat zijn sneakers waarop je van die zilverkleurige, driehoekachtige noppen naait. Punkers dragen ook 'studs', op hun vesten bijvoorbeeld)

Geeft u ook tips voor fashionista's die liever niet willen knutselen?

"Absoluut. Elke week geef ik de kijker kleine ingrepen mee die je garderobe langer doen leven. Zoals hoe je juwelen best kunt bewaren, en wat je moet doen om je schoenen langer te verzorgen."

Altijd handig in crisistijd. Kunt ons alvast iets van de hand doen?

"Als je schoenen in de winter witte kringen hebben door de sneeuw, kunnen water en azijn wonderen doen. En wist je dat je hakken veel harder slijten als je met de auto rijdt? Daarom zet je best een paar platte schoenen in de wagen, die je aantrekt als je moet rijden, en verwisselt voor je hakken als je uitstapt."

In de mode, vanaf 12 september op woensdag op Vitaya om 21u50.

Wie is Tiany Kiriloff?

Is 34 jaar, getrouwd met Didier Engels (de helft van dj-duo Hermanos Inglesos) en heeft twee kinderen

Begint haar carrière als presentatrice bij JIMtv, met Alive.Style

Presenteerde op 2BE Open en bloot, over seks en relaties

Lanceerde in november 2008 haar eigen online modemagazine Belmodo.tv