Direct naar artikelinhoud

Geen eerste zege voor Boonen

In een massaspurt nipt verliezen van André Greipel: het voelt aan als een halve triomf. Maar niet in de wereld van Tom Boonen. De Belgische kampioen is hard voor zichzelf na de openingsrit in de Ronde van België. 'Ik had moeten winnen.'

Boonen die zich met doodsverachting in een massaspurt stort? Het was een tijd geleden, maar de omstandigheden leenden zich er gisteren toe. Strakke rugwind op 'De Wandelaar', het hellend vlak in Duinbergen. "Dan wordt er niet zoveel gewriemeld", weet manager Patrick Lefevere. En verdringt Boonen spontaan zijn groeiende afkeer.

Tegen Greipel kwam Boonen een fietslengte tekort. Geen oneer voor iemand die de voorbije zes maanden vaker het ziekenhuis zag dan het podium. "En toch. Ik had moeten winnen", zegt Boonen. "Maes piloteerde me perfect tot in derde positie. Als ik meteen aanzet, is het altijd prijs. Nu wachtte ik iets te lang en moest ik nog twee renners remonteren. André een paar meter geven is zelfmoord."

De topconditie heeft Boonen nog niet te pakken. Maar bijna twee maanden na zijn valpartij in de Ronde van Vlaanderen, die de rest van zijn voorjaar naar de vaantjes hielp, knoopt hij er stilaan opnieuw mee aan. Dat toonde Boonen op 19 kilometer van de finish al, toen hij met Vanmarcke, Nys en Van Avermaet het hele pak op het kantje zette en onder meer Fabian Cancellara even in verlegenheid bracht. "Met een uitgedunde groep naar de finish rijden zat er echter niet in. Het viel nooit stil achter ons", stelt Boonen.

Dus spaarde hij zijn krachten maar voor de spurt. "Goed dat hij meedeed", vindt Lefevere. "Een boost voor zijn vertrouwen." Boonen had het aangekondigd. "In Picardië gooide ik me in de massasprints in dienst van Fenn. Hier probeer ik het zelf een paar keer." Inzet: de eerste seizoenzege, waar hij nu al zo lang naar smacht. "En waarmee ik met de klap zes maanden miserie van tafel zou vegen. Een betere manier bestaat niet."

Meerbeke

Vandaag dan maar? In de pittige Vlaamse heuveltocht naar Meerbeke, voormalige aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen. Daar waar Boonen in 2005 en 2006 triomfeerde. "Niet vergeten dat ik pas drie weken terug aan de slag ben, hé", tempert hij de verwachtingen. "Ik heb de voorbije week keihard gewerkt. Maar een supergevoel had ik vandaag nog niet. Meestal is dat een goed teken voor wat komt."