Direct naar artikelinhoud

Dexia: de spons erover?

Kwijting verlenen aan de bestuurders van Dexia is een slag in het gezicht van de belastingbetaler en de ARCO-coöperant

De algemene vergaderingen van Dexia en Belfius stemmen vandaag over het verlenen van kwijting aan de bestuurders. Bestuurders die een niet te onderschatten rol gespeeld hebben in de ondergang van de groep. Toch heeft de regering nog niet beslist wat ze hierin zal doen, is er geen eensgezindheid hierover, en zijn er partijen die zomaar de spons willen vegen over het wanbeheer door sommigen.

Het is een jaarlijks agendapunt op de algemene vergadering van elke onderneming: het verlenen van kwijting aan de bestuurders. Hiermee wordt het fiat gegeven voor de beslissingen en het beleid van deze bestuurders en doen aandeelhouders afstand van de mogelijkheid verhaal aan te tekenen of juridische stappen te ondernemen tegen deze bestuurders. Op 9 mei vinden de algemene vergaderingen plaats van Dexia Holding en Belfius, het vroegere Dexia Bank België, dat nu een staatsbank is maar tot oktober 2011 deel uitmaakte van die Dexia Holding.

Kwijting verlenen aan de bestuurders zou in deze niet te verantwoorden zijn. Uit het rapport van de Dexiacommissie blijkt immers de verpletterende verantwoordelijkheid van de bestuurders in de ondergang van de groep, in het bijzonder de vertegenwoordigers van ARCO en de Gemeentelijke Holding. Hun niet te stillen honger naar dividenden bracht de groep in gevaar, en het veto tegen het verkopen van een portefeuille gevaarlijke producten, tegen de waarschuwingen van het ratingbureau in, gaf finaal de doodsteek aan Dexia. De gevolgen zullen we als burger en belastingbetaler nog een generatie lang mogen dragen.

De Belgische staat is, via de FPIM, minderheidsaandeelhouder van Dexia, en vandaag de enige aandeelhouder van Belfius. De impact van een beslissing van de regering in deze valt dus niet te onderschatten. Bovendien zijn de overheden gezamenlijk meerderheidsaandeelhouder van Ethias, dat op zijn beurt ook aandeelhouder is van Dexia en zich dient uit te spreken over die kwijting.

Donderdag moest premier Di Rupo op onze vraag in het parlement antwoorden dat "de regering het nog niet weet en eerstdaags een beslissing zal nemen". Het feit alleen al dat men dit nu nog niet weet, dat dit nog moet beslist worden, moet onderhandeld worden, zegt al genoeg. Dit is een teken dat er hierover geen eensgezindheid is in de regering, dat er partijen zijn die toch kwijting overwegen. In het bijzonder CD&V wil hierin de eigen ARCO-zuil beschermen, nadat de partij eerder al van de andere meerderheidspartijen verkregen heeft geen hoorzittingen te houden over de winstbewijzen die het ACW nog steeds bezit in het ondertussen genationaliseerde Belfius. De schaamte en schande voorbij!

Laatste strohalm

Het verlenen van kwijting neemt tevens de laatste strohalm van de benadeelde ARCO-coöperanten weg. Voor N-VA is het niet de belastingbetaler die moet opdraaien voor het vergoeden van de opgelopen schade wegens wanbestuur van deze aandeelhouders van de financiële poot van het ACW, maar is dat het ACW zelf: zij beschikken daar volgens voorzitter Develtere over voldoende middelen voor. Nu ook Europa ons hierin volgt en de garantieregeling vanuit de staatskas afkeurt, is het niet verlenen van kwijting de enige manier voor de coöperanten om hun bestuurders ter verantwoording te roepen in de hoop nog iets van hun zuurverdiende centen terug te zien. Via ARCO zelf kan het al niet meer, gezien de vereffening.

Deze meerderheid van christendemocraten, socialisten en liberalen heeft het parlement reeds verhinderd om via een onderzoekscommissie verantwoordelijken aan te duiden. In dat geval is de enige andere optie een procedure langs rechterlijke weg. Die begint bij het niet verlenen van kwijting aan de bestuurders.

Kwijting verlenen aan, en zomaar de spons vegen over het wanbestuur van hen die mee verantwoordelijk zijn voor dit financiële Fukushima waarvan de gevolgen nog een generatie lang voelbaar kunnen zijn, zou meer dan één brug te ver zijn. De belastingbetaler pikt dit niet, de ARCO-coöperant pikt dit niet.

Peter Dedecker is N-VA-Kamerlid, Jan Jambon is N-VA-Kamerfractieleider. Beiden zijn lid van de Dexiacommissie.