Direct naar artikelinhoud

Chansonnier Georges Moustaki overleden

De Franse zanger en componist Georges Moustaki is niet meer. Hij overleed donderdagochtend in Nice. Op 3 mei was hij 79 geworden.

Moustaki heette eigenlijk Yussef Mustacchi en werd uit Griekse ouders geboren in het Egyptische Alexandrië. Hij nam de artiestennaam aan als hulde aan Georges Brassens, die hij als zijn leermeester beschouwde. Na een verhuis naar Parijs in 1951 begon hij zijn carrière als schrijver voor artiesten als Yves Montand, Serge Reggiani en Edith Piaf, met wie hij een korte maar heftige affaire had. Voor haar schreef hij in 1958 de tekst van het nummer 'Milord'.

Moustaki, die zo'n driehonderd liedjes op zijn palmares zou mogen schrijven, brak zelf door als zanger in 1968 met het door hemzelf geschreven 'Le métèque', over een dromerige vreemdeling. Hijzelf en anderen namen zijn nummers op in verschillende talen, onder meer in het Italiaans, Hebreeuws, Grieks, Engels en Spaans.

Sinds 2009 kampte de zanger/schrijver met ernstige ademhalingsproblemen. Een concert in Barcelona moest hij erom stilleggen. Twee jaar later maakte hij bekend dat de ziekte "onomkeerbaar" was en het einde van zijn zangcarrière betekende. Toch bleef Moustaki, die ook tekende en schilderde, strijdbaar tot aan het eind. "Ik heb een passioneel leven gehad", zei hij twee jaar geleden in een interview. "Ik zou willen dat het zo blijft tot aan het einde."