Direct naar artikelinhoud

'Taxi-app' Uber clasht met Belgische taxi's

De Amerikaanse taxiservice Uber wil dit jaar naar België komen. De dienst brengt taxichauffeurs en klanten met elkaar in contact via een smartphone-applicatie. Maar daarmee stuit ze op verzet van de klassieke taxisector. Die noemt Uber "valse concurrentie".

Uber wil zich vestigen in Brussel en Antwerpen. Wat betreft Brussel gelooft Uber dat bevoegd minister Brigitte Grouwels (CD&V) hen zal steunen. De Brusselse taxisector meent dan weer dat Grouwels hen zal volgen. "We zijn 150 procent tegen Uber", zegt Constantin Tsatsakis van de Vereniging van de Brusselse Taxi's in De Tijd. "Wij betalen 3.000 euro per jaar aan verzekeringen, Uber niet", klinkt het. De taxisector gaat Grouwels vragen nee te zeggen tegen Uber. "En als wij neen zeggen, zegt de overheid ook neen", klinkt het. Volgens de minister zelf is het te vroeg om uitspraken te doen.

Uber is wereldwijd razend populair. De dienst is actief in 68 steden waaronder Berlijn, Parijs en Amsterdam. Een rit via Uber is doorgaans duurder, maar ook luxueuzer dan een traditionele taxirit. Alle afspraken omtrent de rit en de prijs worden op voorhand vastgelegd via de smartphone.