Direct naar artikelinhoud

België leent spotgoedkoop geld

Het Belgische Agentschap van de Schuld heeft obligaties geplaatst aan de laagste rente sinds 1999. Dat duidt erop dat België tot de sterke landen van de eurozone gerekend wordt.

De veiling bracht in totaal 3,45 miljard euro op, wat ruwweg overeenkomt met het maximumbedrag dat het Agentschap voor ogen had. Bij alle schijven, met looptijden tussen vijf en 14 jaar, waren de rentes lager dan bij de recentste veilingen.

Het opvallendste succes werd geboekt bij het tienjarig schuldpapier. Dat bracht 1,33 miljard euro op, tegen een rente van 2,624 procent. Dat is beduidend minder dan de 3,217 procent die opgehoest moest worden bij de vorige vergelijkbare veiling, en het laagste peil sinds de invoering van de euro in 1999.

De obligaties die aflopen in 2017 brachten 1,14 miljard euro in het laatje tegen een rente van 1,339 procent. Op 25 juni bedroeg de rente op vijfjarig schuldpapier nog 2,125 procent.

De langstlopende obligaties, die verstrijken in 2026, leverden 975 miljoen euro op aan een rente van 3,056 procent. De vorige keer eiste de markt nog een rente van 3,641 procent.

Wat opvalt, is dat de beleggers-appetijt iets terugviel. Het aantal biedingen bedroeg 1,7 keer het aantal obligaties die werden verkocht. Bij de vorige veiling lag die verhouding nog op 2,18.

Italië

Niet alleen België, ook Italië verkocht gisteren staatspapier. Italië heeft met succes 5,5 miljard euro opgehaald bij beleggers. De ambtenaren van de 'tesoro' mogen een bedankbriefje sturen naar Mario Draghi, hun landgenoot die de Europese Centrale Bank (ECB) leidt.

Draghi zei woensdag in een toespraak dat hij alles wil doen om de euro te redden. Hij voegde er bovendien aan toe dat het monetaire beleid van de ECB in Spanje en Italië niet helemaal meer lijkt te werken.

Beleggers interpreteren die zinssnede als een teken dat de ECB klaar staat om opnieuw Spaans en Italiaans schuldpapier op te kopen, om de rentelasten van die landen te drukken.

De Italiaanse schatkist profiteerde zichtbaar van de toespraak van Draghi. Die haalde 4,73 miljard euro op aan fors lagere rentetarieven. Rome veilde papier op tien jaar aan 5,96 procent, terwijl beleggers een maand geleden nog 6,19 procent eisten.

De rente op vijf jaar bedroeg 5,29 procent tegenover 5,84 procent eind juni. Italië haalde ook nog 750 miljoen euro op drie jaar op. Daarbij moest het een rente van 4,49 procent ophoesten.

Beleggers kijken reikhalzend uit naar het rentebesluit van Draghi overmorgen. Ze hopen dan meer te weten te komen over hoe de ECB van plan is de Spaanse en Italiaanse rentes in toom te houden. Voor de Italiaanse voorzitter staat veel op het spel. Als hij de financiële markten ontgoochelt, kunnen de rentes weer de pan uit rijzen.

De meeste waarnemers verwachten dat de ECB haar opkoopprogramma voor staatspapier - SMP in het jargon - weer nieuw leven inblaast.

Maar dan moet Draghi eerst Jens Weidmann, de voorzitter van de Bundesbank, zien te overtuigen. De Duitser vindt dat de ECB zich al veel te diep in het water gewaagd heeft als crisisbestrijder en pleit voor een behoudender monetaire koers.

Er wordt ook duchtig gespeculeerd over een gezamenlijke interventie met de politieke autoriteiten op de financiële markten. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble pleegde daarover uitgebreid overleg met zijn Amerikaanse collega Timothy Geithner.

Neerwaartse druk

De interbankenrente Euribor, een van de belangrijkste rentetarieven in Europa, daalt intussen tot het laagste niveau ooit. Het tarief voor leningen van 3 maanden daalde van 0,415 tot 0,401 procent.

De neerwaartse druk komt door verwachtingen dat de ECB de komende maanden de rente verder gaat verlagen.