Direct naar artikelinhoud

Een op de tien kleuterscholen bereid te staken

Vanaf 5 september staken de Vlaamse kleuterscholen. Dat heeft de werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen bekendgemaakt. Op dit moment zouden 300 scholen toegezegd hebben. Al hebben de vakbonden hun bedenkingen.

Minstens een op de tien kleuterscholen in Vlaanderen sluit op 5 september en de dagen daarna de deuren, zo meldt Guido Sauwens van de werkgroep Kleuterscholen. "We hebben 500 scholen gevraagd of ze willen staken", zegt hij. "300 hebben hun akkoord gegeven. We gaan ervan uit dat dat nog maar het begin is." Hoe lang de staking zal duren, kan Sauwens niet zeggen, maar hij vermoedt 'enkele dagen'. "We willen dat de minister een geste doet", zegt hij.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) heeft aangekondigd de financiering voor kleuters op te trekken vanaf 1 september 2012 maar dat is too little too late voor Sauwens. "Bovendien zijn ook die plannen niet zo rooskleurig al ze lijken", reageert hij. "Er zullen ook besparingen mee gepaard gaan." De werkgroep staakt onder meer omdat het kleuterturnen dreigt afgeschaft te worden, omdat de maximumfactuur - scholen mogen per jaar niet meer dan 20 euro aan ouders vragen - niet aangepast geraakt en omdat het probleem van de te grote klassen blijft bestaan. Dat Smet onlangs een lijst vrijgaf waaruit moest blijken dat alle Vlaamse kleuterscholen, mits een goede organisatie, klassen van normale omvang kunnen inrichten, was olie op het vuur. "Dat heeft bijgedragen tot de ontmoediging bij de kleuterleidsters", zegt Sauwens.

Vijf september is welgeteld de derde schooldag van het nieuwe schooljaar. Ouders die net twee maanden opvang hebben moeten overbruggen, mogen opnieuw beginnen te puzzelen. Kim Bogaerts van VCOV, de koepel van ouderverenigingen in het vrij onderwijs, betreurt de actie. "We hebben begrip voor de motieven en we zijn als ouders ook vragende partij voor kleine klasjes, maar we zijn niet blij met een staking. Voor de ouders is het moeilijk, maar ook voor de kinderen. Zij zullen net begonnen zijn in een nieuwe klas bij een nieuwe juf en dan worden ze alweer uit het ritme gehaald."

"We beseffen dat het moeilijk ligt", zegt Sauwens, "maar we willen natuurlijk wel de druk zoveel mogelijk opvoeren. Bovendien zal er wel opvang zijn. Daartoe zijn we verplicht."

Als de actievoerders hun staking erkend willen zien en dus recht willen hebben op een vergoeding voor de dagen dat ze het werk neerleggen, moeten ze langs de vakbonden passeren. Die lijken op het eerste gezicht niet geneigd de actie te ondersteunen. "Zeker niet", zegt Hugo Deckers van het socialistische ACOD. "Er komt beweging in het dossier. Ik zou nu niet staken. Als de druk bij onze achterban echter erg groot is dan zullen we niet anders kunnen dan de staking te erkennen." Ook bij het christelijke COC staan ze niet te popelen. "Zo'n staking haalt niks uit", meent Jos Van Der Hoeven. Ook het gemeenschaps- en vrije net laat weten de staking niet te steunen.

Het kabinet onderwijs laat weten dat er "foute informatie verstrekt wordt door de werkgroep". "Ze lopen vooruit op dossiers waar we nog mee bezig zijn", zegt de woorvoerder van Smet. "Wij onderhandelen daarover met koepels en vakbonden, maar blijkbaar erkent de werkgroep hen niet als een vertegenwoordiging van het veld."