Michel: langer uitstel voor Brexit als VK loyaal is

Michel en May in september 2018© belga

Premier Michel wil geen harde Brexit en kort uitstel tot in juni ziet hij niet zitten. Dan liever een langer uitstel als het Vereningd Koninkrijk zich loyaal opstelt.

bbd

De 27 Europese regeringsleiders beslissen vandaag (alweer) over het lot van het Verenigd Koninkrijk. De kans op lang uitstel is groot en ook premier Michel is daar voorstander van, zo zei hij vanmorgen op Radio 1.

Daarmee zit hij op dezelfde lijn als Europees president Donald Tusk. Net als Tusk gelooft Michel niet dat alles tegen 30 juni geregeld is. Langer uitstel is te verkiezen 'als uitstel de kans groter maakt om een harde Brexit te vermijden'.

Michel wil in ruil waarborgen van het Verenigd Koninkrijk dat het de werking van de EU niet verlamt terwijl de brexit-onderhandelingen lopen. 'We moeten de zekerheid dat de Europese instellingen kunnen blijven functioneren zonder de blokkering door een land dat met één voet in en één voet buiten de EU staat.' Michel denkt dan bijvoorbeeld aan de moeilijke discussies over het Europese budget.

Ook de Franse president Macron is bang van een blokkering door Londen. Samen met de Duitse Angela Merkel wil hij het Europese project nieuw leven inblazen. Dat beschouwt hij als een cruciaal element van zijn presidentschap. Hij vreest dat de Britten die missie zullen frustreren, zeker als ze opnieuw in het Europees Parlement zetelen.

Die vrees is niet geheel onterecht. Nigel Farage en Jacob Rees-Mogg, de herauten van de euroscepsis, hebben het de voorbije week met zoveel woorden gezegd. ‘We kunnen elke verhoging van de Europese begroting of de integratieplannen van Macron tegenhouden’, twitterde Rees-Mogg.

Maar eerst verkiezingen

Op Radio 1 beklemtoonde Charles Michel, net als Tusk, dat Londen Europese verkiezingen moet houden eind mei. Iets dat Theresa May trouwens al beloofd heeft. Al geeft Michel toe dat zoiets 'een beetje surrealistisch' is.

Krijgt Londen daarna ook (tijdelijk) een plaatsje in de Europese commissie? Dat moet vandaag op de EU-top besproken worden, zei Michel. Maar hij denkt dat dat juridisch moeilijk tegen te houden valt. 'Er bestaat geen half-lidmaatschap.'

Michel beklemtoonde op Radio 1 dat we voorbereid zijn op het slechtste scenario, een harde Brexit. Ook al vallen niet alle gevolgen op voorhand te voorspellen.