Direct naar artikelinhoud

Griekse staatsomroep moet weer open

De Griekse openbare omroep ERT moet onmiddellijk weer beginnen uitzenden. De Griekse Raad van State heeft gisteren de sluiting door de Griekse premier Antonis Samaras geannuleerd.

Er zou voorlopig een noodprogrammering komen die de uitzendingen van ERT voortzet, in afwachting van een definitief vonnis van de rechtbank. Dat zou wel nog minstens een aantal weken op zich laten wachten, wellicht maanden.

De ERT heeft drie nationale tv-zenders, zeven nationale en negentien regionale radiozenders. De Griekse regering besliste vorige week om de staatsomroep te sluiten vanwege budgettaire redenen. In de loop van de komende maanden zou de omroep dan opnieuw van start gaan, maar met veel minder personeel. Bijna 3.000 medewerkers zouden hun baan verliezen. Het personeel reageerde en bezette dagenlang het omroepgebouw in Athene.

Samaras trok vorige vrijdag zijn staart al gedeeltelijk in. "Een tijdelijke commissie met brede steun van (politieke) partijen kan worden benoemd om een klein aantal werknemers in dienst te nemen opdat het uitzenden van informatieve programma's meteen kan hernemen", zei de bewindsman toen in een communiqué.