Direct naar artikelinhoud

Eerste renner geschorst voor 'ozondoping'

De Koninklijke Belgische Wielerbond heeft vrijdag profwielrenner Pieter Van Herck (21) voor twee jaar geschorst wegens het toepassen van zogenaamde ozontherapie. De bond ziet die therapie als een vorm van doping. Het is de eerste keer dat een renner er door het dopingtribunaal voor wordt geschorst.

Bij ozontherapie wordt bloed afgetapt, verrijkt met ozon en daarna weer ingespoten. Voor de wielerbond is dit zonder meer bloeddoping. Een eerste geval kwam eerder dit jaar onder de aandacht met een lopende rechtszaak tegen huisdokter Kris Mertens uit Rotselaar. Die zou tientallen Belgische wielrenners hebben behandeld met ozontherapie, onder wie ook veldrijder Tom Meeusen. Ook Jurgen Van den Broeck trok af en toe naar dokter Mertens met ontstoken sinussen, maar voerde op een persconferentie aan nooit iets te hebben gedaan wat verboden is.

Volgens de wielerbond is het onderzoek in de zaak-Mertens nog aan de gang. De betrokken renners voerden aan dat ozontherapie nergens in Europa als doping wordt beschouwd. Met de schorsing van Pieter Van Herck veegt het bondsparket dat argument van tafel.

Carrière om zeep

Pieter Van Herck kan beroep aantekenen in zijn veroordeling, maar liet vrijdag al weten dat hij dat niet gaat doen: "Ik heb geen geld om in beroep te gaan. Mijn carrière is om zeep. Nu moet ik ander werk zoeken."

De erg aangeslagen renner heeft er tegenover het dopingtribunaal op geen enkel moment een geheim van gemaakt dat hij de therapie begin 2011 vier keer heeft ondergaan. Niet bij dokter Mertens, maar bij een arts in het Antwerpse. Hij was in die periode nog geen beroepsrenner, maar een groot talent en gewezen kampioen van Antwerpen bij de nieuwelingen. Hij zegt dat in die periode last had van 'slijmen en chronische verkoudheden'. Ozontherapie werd toen nog gezien als een soort alternatieve kuur.

"Ik ben de enige die gestraft wordt terwijl er veel meer wielrenners ozontherapie volgen", zo verdedigt Van Herck in Het Laatste Nieuws. "Het verdict tegen mij dient gewoon om de groten af te schrikken en met een voorbeeldvonnis weer op het rechte pad te brengen."

In de medische wereld is niet iedereen ervan overtuigd dat ozontherapie echt kan werken als doping. De kuur wordt door veel artsen hooguit een placebo-effect toegedicht.