Direct naar artikelinhoud

De kampioenenploeg doorgelicht

UITBLINKERS

Silvio Proto

29 jaar - doelman - Belg

Ontwikkelde zich de voorbije jaren tot een betrouwbaar sluitstuk, maar voegde daar nu nog iets extra aan toe. Groeide uit tot een echte persoonlijkheid. Uitstekende lijnkeeper, maar dit seizoen ook één-tegen-één geweldig. Redde meerdere punten.

Duels: 39, Minuten: 3.510, Goals: 0, Assists: 0

Lucas Biglia

27 jaar - middenvelder - Argentijn

Voor Nieuwjaar de draaischijf in het compacte voetbal waarmee Anderlecht meestal domineerde. Kende begin 2013 een terugval door de winterstage te missen, maar was in de play-offs goud waard. Sterk in duels, vaak aan de basis van beslissende aanvallen.

Duels: 36, Minuten: 3.189, Goals: 5, Assists: 8

Dieumerci Mbokani

27 jaar - spits - Congolees

Top voor de winterstop: vijftien goals, waaronder twee hattricks, en een verdiende Gouden Schoen. Miste door de Afrika Cup de voorbereiding op de terugronde en werd minder trefzeker, maar bleef altijd meer dan één verdediger aan de praat houden.

Duels: 27, Minuten: 2.349, Goals: 19, Assists: 3

STERKHOUDERS

Guillaume Gillet

28 jaar - flankspeler - Belg

Door zijn offensieve impulsen de ideale rechtsback voor Van den Brom. Geweldige mentaliteit. Met zes goals en zes assists vaak beslissend voor een verdediger. Zorgde tegen Standard voor de kentering in deze play-offs.

Duels: 32, Minuten: 2.838, Goals: 6, Assists: 6

Cheikhou Kouyaté

23 jaar - centrale verdediger - Senegalees

Zette een nieuwe grote stap in zijn omscholing tot centrale verdediger. Heeft met zijn snelheid een geweldig defensief wapen. Zeer sterk voor Nieuwjaar.

Duels: 33, Minuten: 2.928, Goals: 1, Assists: 1

Bram Nuytinck

23 jaar - centrale verdediger - Nederlander

Groeide als nieuwkomer meteen uit tot een leider in het hart van de defensie en liet Anderlecht toe hoog te verdedigen. Moet meer doelgevaar brengen op stilstaande fases.

Duels: 33, Minuten: 2.959, Goals: 1, Assists: 0

Dennis Praet

19 jaar - middenvelder - Belg

Had een grote inbreng in Anderlechts beste maanden. Uitstekende techniek, veel voetbalintelligentie. Had een dipje na Nieuwjaar en mag nog beslissender worden.

Duels: 27, Minuten: 1.676, Goals: 2, Assists: 5

Massimo Bruno

19 jaar - flankaanvaller - Belg

Groeide in één seizoen uit van een nobele onbekende tot een van de beste flankaanvallers van de competitie. Snelheid, werkkracht, dribbelvaardigheid en een uitstekende voorzet.

Duels: 33, Minuten: 2.067, Goals: 7, Assists: 6

Tom De Sutter

27 jaar - spits - Belg

Vaak een beetje het slachtoffer van de 4-3-3, maar stond er altijd als Van den Brom hem nodig had. Was in verhouding tot zijn speelminuten behoorlijk trefzeker en heeft zijn aandeel in de titel.

Duels: 31, Minuten: 2.027, Goals: 12, Assists: 4

Milan Jovanovic

32 jaar - flankaanvaller - Serviër

Regelmatig onder vuur na de winterstop, maar voor Nieuwjaar belangrijk in de beste maanden van Anderlecht. Was toen met zes goals en dertien assists de meest beslissende speler in België.

Duels: 33, Minuten: 2.465, Goals: 8, Assists: 15

ZEKERHEDEN

Olivier Deschacht

32 jaar - linksachter - Belg

Leverde andermaal zijn bijdrage door werkkracht en overgave. Defensief nauwelijks in de fout. Van den Brom wil opkomende backs? Deschacht leverde twee goals en vier assists.

Duels: 27, Minuten: 2.187, Goals: 2, Assists: 4

Sacha Kljestan

27 jaar - middenvelder - Amerikaan

Bracht met zijn werkkracht en loopvermogen evenwicht op het middenveld. Niet meteen de meest fijnbesnaarde voetballer van Anderlecht, maar wel heel nuttig. Heeft ook een uitmuntende wedstrijdmentaliteit.

Duels: 35, Minuten: 2.702, Goals: 3, Assists: 3

Sasja Jakovenko

25 jaar - flankaanvaller - Oekraïner

Speelde zijn laatste contractjaar zonder dat er ooit sprake was van een verlengd verblijf, maar droeg als supersub zijn steentje bij. Deed meermaals een match kantelen door belangrijke goals te scoren.

Duels: 25, Minuten: 1.072, Goals: 7, Assists: 1

Matias Suarez

25 jaar - spits - Argentijn

Het grootste deel van het seizoen out door een knie-operatie, maar in de play-offs weer goed voor klasseflitsen en belangrijke goals in Genk en Lokeren. Intrinsiek de beste bij paars-wit en zal volgend seizoen ongetwijfeld weer sterkhouder worden.

Duels: 11, Minuten: 715, Goals: 3, Assists: 0

NET VOLDOENDE

Marcin Wasilewski

29 jaar - rechtsachter - Pool

Op een zijspoor onder Van den Brom, maar stond telkens zijn mannetje als er door schorsingen of blessures een beroep op hem werd gedaan.

Duels: 22, Minuten: 1.351, Goals: 0, Assists: 1

Behrang Safari

28 jaar - linksachter - Zweed

Speelde geweldig in Malaga, maar kon dat niet doortrekken. Geroemd om zijn opbouwende kwaliteiten, maar nul goals en nul assists. Voetbalt te vaak achteruit en laat regelmatig ruimte in zijn rug.

Duels: 20, Minuten: 1.600, Goals: 0, Assists: 0

Demy de Zeeuw

29 jaar - middenvelder - Nederlander

In januari met (te) grote fysieke achterstand naar België gekomen, haalde nooit zijn spelpeil van bij AZ, Ajax en Oranje. Verdient een 'net voldoende' voor zijn belangrijke goal in Genk. Eindigde behoorlijk.

Duels: 12, Minuten: 432, Goals: 2, Assists: 2

Samuel Armenteros

22 jaar - spits - Zweed

Aangetrokken voor volgend seizoen, kreeg, ook door een blessure, weinig speelgelegenheid. Liet wel zien dat hij iets in zijn mars heeft.

Duels: 3, Minuten: 39, Goals: 1, Assists: 0

ONTGOOCHELINGEN

Denis Odoi

24 jaar - rechtsachter - Belg

Te zelden zagen we de goeie Odoi, die een team offensief wat bijbrengt. Was verdedigend net iets te vaak een onzekere factor.

Duels: 14, Minuten: 841, Goals: 0, Assists: 3

Anthony Vanden Borre

25 jaar - rechtsachter - Belg

Tekende in januari een aansluitingskaart en leek zijn carrière op de rails te zetten, maar kwam enkel op speeldag dertig in actie.

Duels: 1, Minuten: 12, Goals: 0, Assists: 0

Ronald Vargas

26 jaar - middenvelder - Venezolaan

Vlak voor de winterstop een wondermooie goal tegen Lierse, bakken intrinsieke klasse. Bracht over het hele seizoen veel te weinig.

Duels: 11, Minuten: 494, Goals: 2, Assists: 2

Fernando Canesin

21 jaar - flankaanvaller - Braziliaan

Waar is de speler met de geweldige acties gebleven die twee jaar geleden boven water kwam? Het blijft een raadsel.

Duels: 4, Minuten: 121, Goals: 0, Assists: 1

Gohi Bi Cyriac

22 jaar - spits - Ivoriaan

Werd na een lange revalidatie klaargestoomd voor play-off I, maar speelde nauwelijks. Hoge verwachtingen voor 2013-2014.

Duels: 2, Minuten: 27, Goals: 0, Assists: 0