Direct naar artikelinhoud

Blogger wil president worden

Aleksej Navalny, luis in de pels van de Russische elite, heeft aangekondigd president van Rusland te willen worden. Daarmee verhoogt hij de inzet van het 'politieke proces' tegen hem dat later deze maand begint - en waarin hij verwacht te worden veroordeeld.

In een interview met Dozjd-televisie (een zender die behalve in Moskou alleen op internet te zien is) zei de anti-corruptieblogger en oppositieleider dat hij Rusland wil veranderen. "Ik wil dat de 140 miljoen inwoners van dit land van olie en gas niet in armoede of smerigheid wonen maar een normaal leven leiden, zoals in een Europees land."

Navalny wordt gezien als de meest charismatische van de protestleiders - wier onthullingen over corruptie de elite pijnigen en soms erin slagen parlementsleden te doen opstappen. Bijna elke Rus kent de machtspartij Verenigd Rusland als de 'Partij van Schurken en Dieven' - een etiket dat Navalny erop heeft geplakt.

Propaganda

Maar een recente opiniepeiling stelt vast dat maar 37 procent van de Russen Navalny kent - en dat maar 14 procent misschien op hem zou stemmen.

Het toont de gespletenheid aan van een land waar, ondanks de snelle opkomst van internetmedia, de onophoudelijke stroom propaganda via de staatstelevisie een voorname rol blijft spelen. Dat het Kremlin hem wel degelijk als een gevaar ziet, blijkt uit het aantal geforceerd ogende strafzaken dat inmiddels tegen hem is opgestapeld.

Volgens Navalny zijn deze bedoeld als propagandawapen (de anticorruptieblogger wordt zelf te kijk gezet als corrupt) en ook om het hem - via een celstraf of een voorwaardelijke veroordeling - onmogelijk te maken een politieke rol te spelen.

Navalny's presidentiële ambities - die vrijdag door de officiële politici belachelijk werden gemaakt - lijken onderdeel van zijn verdediging: het moet het politieke karakter van het aankomende strafproces onderstrepen.

Public relations

"Het is één ding om een blogger te vervolgen, maar iets anders om een potentiele presidentskandidaat voor het gerecht te slepen", zegt Russisch oppositiepoliticus Vladimir Ryzjkov.

Navalny publiceerde alle processtukken op internet om zijn onschuld te bewijzen. "De autoriteiten 'hebben geen juridische strategie, maar een publicrelationsbeleid'," zegt hij.

De oppositiegezinde journalist Oleg Kasjin juichte vrijdag Navalny's aankondiging toe, omdat Navalny een van de weinige Russen is die op eigen kracht de politiek binnendrong. "Politici konden de afgelopen jaren ook nergens vandaan komen, omdat Poetin het hele veld heeft platgemaaid."

Navalny zegt dat hij "zoals elk normaal mens" niet de gevangenis in wil, maar voorspelt dat in de toekomst de rollen zullen worden omgedraaid: "Dan zullen we hen opsluiten."