Direct naar artikelinhoud

Doel 1 en 2 wellicht tien jaar langer open

Tegen het eind van het jaar moet de nieuwe regering beslist hebben of de kerncentrales van Doel 1 en Doel 2 langer openblijven. Dat zijn de federale onderhandelaars overeengekomen.

De toekomstige coalitiepartners CD&V, MR, N-VA en Open Vld wilden nu de knoop nog niet doorhakken, omdat het langer openhouden van de twee centrales immense investeringen vraagt. Doel 1 en 2 zouden normaal gezien respectievelijk in februari en december 2015 dichtgaan en werden daar al volop op voorbereid.

Eerst moet er zekerheid zijn dat de 'scheurtjescentrales' Doel 3 en Tihange 2 niet meer open kunnen. Nu al is duidelijk dat de kans op een heropening klein is. Daarom zullen de onderhandelaars later dit jaar wellicht beslissen dat Doel 1 en 2 tien jaar langer mogen openblijven.

Twee andere pistes waar rekening mee wordt gehouden, is of een Nederlandse centrale aangesloten kan worden op het Belgische net, en hoe de import van elektriciteit uit andere landen zal evolueren.

Definitief zullen alle kerncentrales in 2025 moeten sluiten. Van een nieuwe kerncentrale, zoals N-VA even opperde, is in het geheel geen sprake.

De onderhandelaars bereikten gisteren ook een akkoord over de strijd tegen de Syriëstrijders. Voortaan kan de nationaliteit worden ingetrokken van daders met de dubbele nationaliteit. De Nationale Veiligheidsraad, een overlegorgaan waarin de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en de inlichtingendiensten informatie uitwisselen over veiligheidsrisico's, wordt versterkt.