Direct naar artikelinhoud

Voetbaltempel of grootste nachtmerrie?

De stad Gent pompt naar schatting jaarlijks een miljoen euro in het voetbalstadion Ghelamco Arena en staat jaarlijks bij waterbedrijf TMVW borg voor zeven miljoen euro van de exploitatiekosten. De bedragen komen bovenop de al aanzienlijke investeringen die de stad eerder deed in het voetbalstadion. Gent heeft nochtans een schuldenput van 105 miljoen euro.

Voetbaltempel Ghelamco Arena blijkt een financiële blok aan het been van de stad Gent te zijn. Eerder bleek al dat het bedrag dat de stad in het stadion pompte een stuk hoger lag dan gedacht. En hoewel Gents schepen van Financiën Christophe Peeters (Open Vld) er de voorbije dagen alles aan deed om de financiële bijdrage van de stad Gent te minimaliseren, blijkt nu dat die bijdrage niet kleiner, maar net nog groter is.

Documenten die De Morgen in handen kreeg, tonen immers aan dat de stad jaarlijks ook nog eens een tussenkomst van een miljoen euro ophoest aan de intercommunale TMVW, die instaat voor de exploitatie van het commerciële gedeelte van de Ghelamco Arena. Het stadsbestuur voorzag voor die jaarlijkse bijdrage een eerste keer ruimte in de begroting van 2014. Daarbovenop voorziet de stad in een krediet van 7 miljoen euro ter dekking van de exploitatiekosten van de infrastructuur aan TMVW.

Putten vullen

TMVW-directeur Ludy Modderie bevestigt de cijfers, maar geeft aan dat de jaarlijkse tussenkomst van 1 miljoen euro een raming is. "Het is de opdracht van de TMVW om die tussenkomst zo klein mogelijk te maken. Ik kan nu nog niet zeggen hoeveel het bedrag effectief zal zijn." Opmerkelijk is dat uitgerekend de stad Gent zelf overweegt om zijn erfgoeddepot onder te brengen in het commerciële deel van de Ghelamco Arena.

De stad graaft met andere woorden een put die ze zelf weer opvult. "Daar is niets vreemds aan. De stad moet zijn depot sowieso ergens onderbrengen en dat zou hen ook geld kosten", zegt Modderie. "De stad heeft ook overwogen om een schietstand onder te brengen in een van de ruimtes, maar achtte het aanbod niet opportuun. Dat de verwevenheid van de stad en de intercommunale in dit dossier wel héél groot is? Dat is uw interpretatie."

Er is op dit moment geen invulling van het commerciële gedeelte waar TMVW in investeert. Dat betekent dat er ook geen inkomsten zijn en dat de stad, die borg staat voor 7 miljoen euro van de exploitatiekosten, binnenkort met geld over de brug dreigt te moeten komen. Ludy Modderie reageert laconiek: "Daar wil ik niet over speculeren."

Niks gevraagd

Geconfronteerd met de cijfers en het feit dat de stad die voorheen nooit communiceerde, reageerde Christophe Peeters heel opmerkelijk: "We hebben daar nooit iets over gezegd, omdat er nooit iemand naar gevraagd heeft." Hoe je dan precies informatie moet opvragen over iets waar je het bestaan niet van afweet? Christophe Peeters: "Ik zit nu in een vergadering, ik bel u straks terug." De schepen liet niets meer van zich horen. Ook andere leden van de coalitie en burgemeester Daniël Termont waren niet bereikbaar of onthielden zich van commentaar.

Het nieuws komt er uitgerekend op een moment waarop de stad op het punt staat 450 personeelsleden te ontslaan en voor de komende 6 jaar tegen een financiële put van 105 miljoen euro aankijkt. In de marge van het dossier blijkt ook de investering van TMVW meer dan de 12 miljoen euro die tot dusver gecommuniceerd werd. In het budget van de intercommunale is 3,78 miljoen meer voorzien. Volgens Ludy Modderie gaat het om een denkoefening rond onder meer de uitbreiding van de parkeerfaciliteiten waar nog geen beslissing over genomen werd.