Direct naar artikelinhoud

Banderas speelt Picasso in film over 'Guernica'

De Spaanse superster Antonio Banderas zal de rol van Pablo Picasso vertolken in 33 Días, de nieuwe film van Carlos Saura.

De titel verwijst naar de tijd die de Spaanse schilder in 1937 in Parijs spendeerde aan een van zijn beroemdste werken, Guernica.

Het reusachtige schilderij was een reactie op het bombardement, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, op de gelijknamige Baskische stad. Het ging om het eerste terreurbombardement in Europa op burgers, met de bedoeling de Baskische steun aan de Republikeinen te breken. Begin 1937 had Picasso, eerder uitzonderlijk, een opdracht aanvaard van de Republikeinse regering om een groot schilderij te maken voor het Spaanse paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs. Na het bombardement op 26 april 1937 besloot Picasso van de vernietiging van Guernica het onderwerp van zijn schilderij te maken.

Antonio Banderas maakte het nieuws bekend in de marge van het Berlinale-filmfestival. "Picasso is een personage dat mij al héél lang achtervolgt", vertelde hij aan De Morgen. "Maar ik had nog nooit een scenario in handen gekregen dat mij kon overtuigen. Dat is dit keer dus wel het geval."

"Gestalte geven aan iemand zoals Pablo Picasso is sowieso een grote veranntwoordelijkheid, maar voor mij nog meer, want net als hem ben ik in Málaga geboren", zegt hij. "Zijn geboortehuis is maar vier blokken verwijderd van waar ik geboren ben. Toen ik als kleine jongen naar school liep, zag ik daar altijd het opschrijft hangen: 'In dit huis werd in 1881 Pablo Picasso geboren'. (lacht) Ik weet nu dus al dat men, zeker in Spanje, met een vergrootglas naar mijn vertolking van Picasso zal kijken. Maar het is tijd. Het is tijd om de verantwoordelijkheid op te nemen en dat personage aan te pakken."

Heleboel affaires

Er was vroeger ook al sprake geweest van een filmproject waarin Antonio Banderas de rol van Salvador Dalí zou vertolken, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. "Ik was toen wel al begonnen met schilderen, gewoon om te ervaren hoe dat aanvoelde. Ik heb toen ook meteen gemerkt dat ik niet echt talent had. Maar ik heb me wel goed geamuseerd. (lacht)"

De film zal wellicht pas in oktober gedraaid worden. Banderas: "Toen hij Guernica schilderde, was Picasso 55 jaar en tegen de tijd dat wij 33 Días maken, zal ik 52 jaar zijn, dus de leeftijd klopt al zo'n beetje. In die periode begon zijn haar wit te worden, dus daar zullen we wel iets aan moeten doen. Maar het moet zeker geen perfecte imitatie worden, want anders kan men evengoed naar een wassenbeeldenmuseum gaan."

"Voor Picasso was het hoe dan ook een zeer woelige periode", weet Banderas. "Er waren momenten van depressie, omwille van de burgeroorlog en het feit dat een deel van zijn familie nog in Spanje woonde. En er was toen ook die sterke, getormenteerde relatie met de fantastische fotografe Dora Maar, die net een verhouding met Man Ray had gehad. Maar Picasso had op dat moment ook nog een relatie met Marie-Thérèse Walter, de moeder van zijn dochter Maya. Er valt dus heel wat te vertellen in 33 Días."