Direct naar artikelinhoud

De Lijn ruilt ticket in voor chipkaart

Vervoersmaatschappij De Lijn stapt over op het Mobib-systeem, waarbij de papieren tickets vervangen worden door een elektronische kaart. Vlaanderen trekt daarvoor 97 miljoen euro uit. Met de invoering van de Mobib-kaart komt het openbaar vervoer weer wat dichter bij de universele kaart voor alle openbaar vervoer in België.

Het systeem moet tegen eind 2014 geïmplementeerd zijn. Elke reiziger zal dan elektronisch chippen bij het opstappen, waardoor De Lijn een preciezer beeld krijgt van zijn passagiers en hun reisgedrag. Vlaams minister Hilde Crevits : "Met de invoering van de chipkaart zullen we de verplaatsingsstromen van onze reizigers beter kennen. Zo kan De Lijn op termijn zijn aanbod beter en efficiënter afstemmen op de behoeften van de reiziger. De boordcomputer biedt ook tal van mogelijkheden om de chauffeur beter te ondersteunen in zijn job. Het toestel maakt ondermeer automatisch het dagverslag."

De invoering van de Mobib-kaart is een stap dichter in de richting van een universele chipkaart voor het openbaar vervoer. "In eerste instantie zal de reiziger hiermee kunnen reizen op de netten van De Lijn, NMBS, MIVB en TEC. Ook andere mobiliteitsdiensten, zoals autodelen, fietsenverhuur en (rand)parkings zullen op de MOBIB-kaart aangeboden worden," stelt Crevits.

Tegen eind 2014 komen er in de bussen en trams 4.500 boordcomputers, 4.500 touchscreens voor de chauffeurs, 12.000 contactloze kaartlezers voor de reizigers en 65 verkoopautomaten. Reizigers kunnen via een interactief aanraakscherm bij de kaartlezers onder meer het saldo van zijn kaart kunnen opvragen of een evenemententicket kunnen kopen. Op termijn vervangen de nieuwe kaartlezers de huidige, gele kaartlezers die sinds 1993 de kaarten en biljetten ontwaarden.

De eersten die een elektronische kaart kunnen aanvragen zijn de 65-plussers. Zij komen eerst aan de beurt omdat de huidge 65-plus kaarten al in 2012 vervallen. De abonnees en de kaarthouders volgen in de loop van 2013. Biljet- en kaartreizigers komen als laatste aan bod in 2014.