Direct naar artikelinhoud

Sarah Palin heeft nu eigen realityshow

De populistische Amerikaanse politica Sarah Palin heeft sinds zondag haar eigen realityshow, de achtdelige reeks Sarah Palin’s Alaska. Daarmee overweegt ze volgens waarnemers een nieuwe gooi naar een kandidatuur voor het presidentschap in 2012, ook al is de kandidate van de Tea Party onpopulair bij het Republikeinse establishment.

De voormalige running mate van presidentskandidaat John McCain, die zich in de Congresverkiezingen liet opvallen als zelfverklaarde leidster van de Tea Party-beweging, laat zich in de show vooral zien als een moeder van vijf kinderen, waaronder een gehandicapt zoontje. Maar ze toont ook hoe ze haar mannetje staat in het ‘wilde’ Alaska. Palin beklimt een gletsjer, observeert beren, kajakt, kookt en zet haar conservatieve waarden in de verf door het vriendje van haar tienerdochter te beletten zijn vriendinnetje naar boven te volgen.

De kijkcijfers worden een lakmoesproef om te zien of Palin nog voldoende populariteit geniet om een gooi te doen naar een kandidatuur voor het presidentschap in 2012. Bij de Republikeinen staan al verschillende kandidaten in de rij, van voormalige presidentskandidaten Mitt Romney en Mike Huckabee, tot ex-Minnesotagouverneur Tim Pawlenty en Mississipigouverneur Haley Barbour. Zij hebben binnen het partij-establishment nu al meer steun dan Palin, van wie niemand vergeten is dat ze door talrijke onbesuisde uitspraken mee de campagne hielp kelderen van McCain in 2008.

Palin zelf houdt haar intenties zorgvuldig voor zichzelf, een bewuste keuze, schreef columniste Dee Dee Myers gisteren in haar Vanity Fair-blog. “De waarheid is dat, tot ze yeah of nay zegt, de race controleert.” Een probleem voor de andere kandidaten is, zoals The New York Times schreef, dat de anderen zolang allemaal moeten afvragen hoe ze zich tegenover haar moeten positioneren. Daarmee dreigt de Republikeinse voorverkiezing volgend jaar zich eerst toe te spitsen of een mogelijke strijd tussen Palin en ‘Mr. X’, een strijd tussen één vrouw en verschillende mannen ook. Een realitysoap met de huismoeders als belangrijke electorale doelgroep is dan mooi meegenomen.