Direct naar artikelinhoud

Hardwell is de allerjongste beste dj ter wereld

De beste dj ter wereld is opnieuw een Nederlander. Afgelopen weekend heeft Hardwell (25) die titel gestolen van vijfvoudig favoriet Armin van Buuren. Maar ook het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike maakte een steile opmars.

De Bredanaar Robbert van de Corput, alias Hardwell, mag zich voortaan de nummer 1-dj van de wereld noemen. Dat nieuws maakteDJ Magzaterdagnacht bekend tijdens het jaarlijkse Amsterdam Dance Event. Die ranglijst wordt wereldwijd beschouwd als de belangrijkste populariteitswedstrijd onder platenruiters.

Met zijn overwinning is de 25-jarige pophouseproducer vandaag de allerjongste dj ooit, die deze titel mag dragen. Voormalig lijsttrekker Armin van Buuren (36) zakte dan weer terug naar de tweede plaats. Door de lezers van het BritseDJ Magwerd hij tussen 2007 en 2010 telkens bekroond met een eerste plaats. In 2012 herhaalde Van Buuren die tour de force nog eens. De Zweed Avicii ging op zijn beurt, net als vorig jaar, aan de haal met brons.

Tiësto's voetsporen

Hoewel de meeste superstar-dj's in de lijst hun positie bestendigen met commerciële hits, blijft Hardwell voorlopig een nobele onbekende in de Ultratop of de Nederlandse Mega Top 50. De voorbije jaren gaven zijn dancetracks en mixes wel de sleutel tot de dj-booth in alle grote clubs en festivals ter wereld, van Miami over Berlijn tot Dubai. De singles 'Apollo' en 'Zero 76', een collaboratie met Tiësto, schopten het ook tot een eerste plaats op Beatport, een Amerikaans webportaal dat dancemuziek digitaal aanbiedt tegen betaling.

Hoewel de top drie al in september officieus uitlekte, verwachtte Hardwell nooit dat hij de nieuwe primus inter pares zou worden. Zaterdag dankte hij zijn overwinning mee aan een andere inwoner van Breda: Tijs Verwest, alias Tiësto, die zelf tussen 2002 en 2004 drie keer won. "Tijs is mijn grote mentor", vertelde Van de Corput op de uitreiking. "En nu sta ik letterlijk in zijn voetsporen. Dit is een droom die uitkomt."

De overwinning speelt overigens handig in het voordeel van Hardwell. Donderdagavond ging in Amsterdam zijn documentaireI Am Hardwellin première. Bijna drie jaar lang werd de draaitafelaar op de voet gevolgd. De film draait grotendeels om Van de Corputs wens als zestienjarige om ooit de beste dj ter wereld te worden.

"Ik denk dat het goed is als er een frisse wind waait door de lijst", klonk het vrijdag bij Armin van Buuren, die de bui wellicht voelde hangen. Na de uitslag bekende hij niettemin: "Ik vind het stiekem heel jammer. Iedereen wil natuurlijk de beste zijn. Maar ik ben dan weer extra trots dat het nieuwe talent ook weer uit Nederland komt."

Belgen stijgen

De plaats die Hardwell vorig jaar bezette in de lijst vanDJ Mag, wordt dit jaar overigens ingenomen door Dimitri Vegas & Like Mike. Die stegen met stip van 38 naar 6. De Willebroekse broers maken zo voor het eerst hun intrede in de top tien. Voor hen is het de ultieme bekroning van een boerenjaar. Daarin waren ze muzikale ambassadeurs voor Tomorrowland én TomorrowWorld, kregen ze meer dan twee miljoenpage likesop Facebook, en stonden ze vijf keer op één in Beatport.Telefactszat het voorbije weekend in hun spoor toen ze van Willebroek koers zetten naar het Israëlische Eilat, Amsterdam en Londen voor dj-gigs. Dinsdag wordt het relaas van dat feestweekend uitgezonden op VTM.

De tien beste dj's

1. Hardwell

2. Armin van Buuren

3. Avicii

4. Tiësto

5. David Guetta

6. Dimitri Vegas & Like Mike

7. Nicky Romero

8. Steve Aoki

9. Afrojack

10. Dash Berlin