Direct naar artikelinhoud

Honderdtal Belgen verstopten fortuin

Ook zo'n honderd Belgen blijken niet vies te zijn van een rekening op een ver eiland. Vooral Antwerpse diamantairs lijken connecties te hebben, net als een aantal bankdirecteuren en een enkeling uit Zottegem.

Volgens Le Soir-journalist Alain Lallemand vonden sommige Belgen het 'vervelend' geconfronteerd te worden met hun offshore-rekening. Anderen ontkenden prompt een misdrijf begaan te hebben en claimden enkel gebruik te hebben gemaakt van fiscale spitstechnologie. De Franstalige krant Le Soir bracht gisteren de Belgen in 'het grootste fiscale schandaal ooit' naar buiten. Volledige namen gaf de krant, die samenwerkte met het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), (nog) niet.

Antwerpse diamantairs van Indiase origine, fiscale raadgevers uit alle delen van het land, bankkaderleden die een rekening openden voor hun klant en verschillende particulieren uit Antwerpen, Brussel, Ukkel, Waterloo en Dinant, duiken op.

De informatie blijft voorlopig beperkt tot enkele initialen van 'gewone' Belgen: een zekere S.V.D.B. uit Brakel, F.T. uit Koksijde, M. uit Antwerpen, G.I. uit Antwerpen, W.D. uit Schoten en J.V.V. uit Zottegem. Daarnaast zouden er ook mensen op de lijst staan uit Dinant, Waterloo en Elsene. Een zelfstandige uit Merelbeke erkende dat hij "wel degelijk op de lijst staat, maar dat de onderneming niet meer bestaat en in feite nooit bestaan heeft". Ook een bedrijfsleider uit Ukkel bevestigde.

Volgens de krant zijn er naast deze "Belgen met comfortabele maar geen uitzonderlijke inkomens" ook een aantal grote spelers betrokken. Zoals een farmaceutisch bedrijf en verschillende Antwerpse diamantairs van Indiase origine. Met behulp van hun Indiaas paspoort zouden die gemakkelijk buitenlandse rekeningen kunnen openen.

Relict uit verleden

Dat vermogende Belgen fiscaal gunstige wegen opzoeken is niet nieuw. Maar terwijl het gros zich beperkt tot Zwitserland of Luxemburg, is een offshoreconstructie in pakweg de Britse Maagdeneilanden nog een ander paar mouwen. "Het is niet zo exotisch als het klinkt", zegt Jozef Lievens, voorzitter van advocatenkantoor Eubelius. Lievens is expert in vragen met betrekking tot familieondernemingen, zoals opvolging en structurering van eigendomsrechten.

"We zagen vroeger ook wel eens klanten die ons om uitleg vroegen, omdat hun vermogensplanner dit had opgeworpen. We hebben dat steeds verworpen, en ik moet zeggen dat dit eigenlijk een relict uit het verleden is. Het opzetten moet via tussenpersonen gebeuren want banken en notarissen hebben al lang hun handen afgetrokken van dergelijke constructies. En dan ben je overgeleverd aan zo'n tussenpersoon, en zit je daar met je vermogen in het verre buitenland. Zomaar dat geld gebruiken is niet mogelijk, want dat valt immers op. Bovendien neemt de eis tot transparantie van de autoriteiten en lidstaten almaar toe. Dit is volgens mij een uitstervend gegeven."

Van het feit dat er vooral diamantairs betrokken zijn, valt niemand van zijn stoel. De Belgische fiscus onderzoekt al jaren honderden diamantairs die zwart geld verborgen hielden bij de bank HSBC in Genève. De zaak-HSBC is een van de grootste belastingfraudezaken in de Belgische geschiedenis.

Voorts is ook de Antwerpse Diamantbank (ADB), een dochter van KBC, een naam als een klok in de diamantwereld, onlangs in opspraak gekomen. ADB moet binnenkort voor de correctionele rechtbank verschijnen. Ze zou zich hebben schuldig gemaakt aan witwassen, oplichting, verduistering van facturen enzovoort.

Celstraffen

"Straf nieuws", noemt staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) de onthullingen. "De wereld wist dat er immense bedragen geparkeerd stonden in belastingsparadijzen. Maar het genoemde bedrag van 25 biljoen euro, dat is echt een onbevattelijk cijfer." "Gegevens raken steeds meer bekend, de vluchtwegen worden steeds schaarser", stelt hij verheugd vast. "Dat is een logisch gevolg van de crisis. Veel gezinnen en kmo's moeten zware inspanningen leveren, terwijl een belangrijke groep van superrijken en multinationals heeft beslist om simpelweg geen belastingen te betalen. Dat kan niet meer blijven duren."

Ook Crombez heeft weinig details over betrokken Belgen maar zij kunnen alvast een onderzoek verwachten. "We openen sowieso een vooronderzoek. Dat is de normale procedure als zo'n informatie komt bovendrijven. Het is afwachten over welke soort misbruiken het gaat. Op lichte fiscale misbruiken staat een geldboete. Maar als het over echte constructies gaat met bijvoorbeeld valsheid in geschrifte, worden er zware boetes en ook celstraffen gegeven. Het is aan de politie, de Bijzondere Belastinginspectie en Justitie om te bekijken hoe ze elk dossier precies zullen aanpakken."

De FOD Financiën bevestigt. "Wij geven altijd gevolg aan informatie die ons wordt aangereikt."