Direct naar artikelinhoud

KBC predikt rust om vertrouwen te herstellen

Topman André Bergen:

Brussel l 'KBC is een van de solvabelste banken en heeft een sterke liquiditeit.' Met die boodschap heeft KBC-topman André Bergen geprobeerd het vertrouwen te herstellen na de koersval van het aandeel dinsdag en gisteren.

Het aandeel KBC verloor dinsdag op de Bel-20 15 procent, het grootste eendagsverlies ooit, en gisteren liep het verlies weer op tot boven 18 procent. Na de mededeling zakte het verlies tot onder de 10 procent.

Volgens Bergen is er geen reden tot paniek, integendeel: rust is de boodschap. "Er zijn fundamentele redenen die de soliditeit van de groep onderstrepen. KBC heeft ook een sterke liquiditeit en is daardoor veel minder afhankelijk van de interbankenmarkt voor de financiering van de activiteiten. Met een tier 1-ratio van meer dan 9 procent behoort KBC tot de groep van solvabelste banken."

"Bovendien beschikt KBC over een grote buffer aan effecten die ze desgevallend kan gebruiken om fondsen bij de ECB te mobiliseren. Die buffer is momenteel ongebruikt", aldus nog de CEO.

KBC wordt voorts gesteund door referentieaandeelhouders die op lange termijn denken, gaat de groep voort. De bedrijfsstrategie is daarenboven "duidelijk en gefocust".

"KBC is een bank-verzekeraar die zich hoofdzakelijk richt tot retail en kmo-cliënten en bovendien mikt op groeimarkten in Centraal- en Oost-Europa, die op dit moment weinig geraakt worden door de kredietcrisis", zo klinkt het.

De bank-verzekeraar volgt naar eigen zeggen ook al jaren een eerder conservatieve koers, "zowel op het vlak van acquisities als op het vlak van investeringen". Bovendien probeert KBC zo transparant mogelijk te communiceren, "ook in moeilijke omstandigheden en in een markt die sterk beïnvloed wordt door geruchten en emoties".

Daarmee besluit de persmededeling, die bedoeld is om "in het licht van de huidige martkturbulenties de positie en strategie van de groep te verduidelijken". (Belga)

KBC is een van de solvabelste banken en heeft een sterke liquiditeit