Direct naar artikelinhoud

Belgian Lions basketten in Turkije voor herkansingen voorronde EK

Belgen proberen ritme te vinden, want zaterdag volgt allesbeslissende match tegen Oekraïne

Istanbul l De Belgian Lions staan voor het afsluitende tweeluik van de EK-voorronde. Vanavond in Turkije, zaterdag in Oekraïne. Daar gaan ze op zoek naar de noodzakelijke tweede zege om de deur naar het EK open te houden. Winst of verlies in Istanbul heeft geen doorslaggevende gevolgen. Winst zaterdag in Odessa verzekert meteen de derde plaats en een ticket voor de herkansingsronde volgende zomer.

"Beste ploeg van de groep, veruit zelfs." Christophe Beghin (28) beseft dat de Belgian Lions vanavond in Turkije voor een schier onmogelijke taak staan. De zwaarste uit deze EK-voorronde, dat zeker.

"Lengte, kracht, ervaring... Noem het, Turkije heeft het. Vanavond moeten we eigenlijk niet naar het resultaat kijken, wel naar ons spelpeil. In hetzelfde ritme blijven, waarmee we eerst Oekraïne klopten en nadien ook tegen Frankrijk dicht bij de zege kwamen. Dat is het belangrijkste. Zaterdag volgt de allesbeslissende match tegen Oekraïne. Daar zal alleen het resultaat tellen."

Het blijft opmerkelijk, het verhaal van Beghin. Topscorer en toprebounder bij de Lions met matchgemiddeldes van (bijna) 14 punten en 6 rebounds, maar nog niet onderdak. Contractueel nog vier jaar verbonden aan Charleroi, maar daar niet gewenst (lees: nodig). Dit seizoen althans, want Charleroi telt al vier Belgen in de kern, waarmee het de (door de Liga) verplichte quota haalt.

"Het blijft merkwaardig. Het ene jaar teken je een vijfjarig contract, het volgende jaar sta je nergens", zegt Beghin. "Ik heb het lang uit mijn gedachten kunnen houden, nu begint het te knagen. De Lions-campagne is bijna ten einde, weet je." (RBE)