Direct naar artikelinhoud

Rwandees krijgt levenslang voor oorlogsmisdaden

De 43-jarige Rwandese asielzoeker Joseph M. is door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Het hof acht bewezen dat hij schuldig is aan oorlogsmisdaden tijdens de genocide in Rwanda in 1994.

De in Nederland wonende Rwandees was in 2009 veroordeeld tot 20 jaar cel wegens foltering. Het hof heeft hem nu de zwaarste straf opgelegd vanwege de "extreem zware" misdaden die hij heeft gepleegd. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Joseph M. heeft zich volgens het hof in april 1994 schuldig gemaakt aan foltering met de dood tot gevolg van twee Tutsi moeders en hun vier kinderen. Ook heeft hij een Duitse arts en diens Tutsivrouw een aantal uren in doodsangst vastgehouden.

Nieuw is dat het hof nu ook bewezen acht dat hij meedeed aan een bloeddorstige aanval op vele honderden Tutsi's die zich veilig waanden in een protestantse kerk. Het hof rekent de misdrijven van M., die op gruwelijke wijze met hakmessen, knuppels en vuurwapens zijn gepleegd, tot de ernstigste sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn bij de aanval op het kerkelijke complex op 16 april 1994, "talloze vluchtelingen, tenminste honderden, vrijwel letterlijk afgeslacht en gewond geraakt". M. hoorde de voorzitter van het hof tot en met het uitspreken van levenslang uiterlijk onbewogen aan.

Het OM is tevreden met de uitspraak. Hoofdaanklager Charles Wiegant vindt het belangrijk dat een niet-Nederlander die in het buitenland oorlogsmisdrijven heeft begaan, zijn straf niet ontloopt. "Het laat zien dat Nederland geen safe haven is."

In Rwanda werden in honderd dagen tijd naar schatting 800.000 mensen op gruwelijke wijze vermoord. De meeste moorden werden gepleegd door extremistische Hutu's die Tutsi's en gematigde Hutu's afslachtten. De internationale troepenmacht die in de regio gestationeerd was, greep niet in wegens het krappe mandaat van de troepen.

De oorzaak van de oorlog was de historisch slechte verhouding tussen de Hutumeerderheid en de Tutsiminderheid. Tutsi's behoorden vaak tot de gegoede klasse. Hutu's waren veelal arme boeren. Het Rwanda Tribunaal, onder auspiciën van de VN, berecht misdadigers in Rwanda zelf.