Direct naar artikelinhoud

Christelijke bediendebond schiet op ACV-voorzitter Luc Cortebeeck

‘De onderhandelaars van het ACV hebben het recht om hun zaak te verdedigen’, zegt LBC-topman Ferre Wyckmans. ‘Maar er is een verschil tussen een akkoord verdedigen en de achterban schofferen. Dat hebben ze gedaan.’

Haalt het interprofessioneel akkoord (IPA) de eindstreep? Na het duidelijke njet van de bediendecentrale BBTK en de metaalcentrales bij het ABVV komt nu ook de achterban van het ACV in opstand tegen het jongste akkoord van vakbonden en werkgevers.

Een mail van ACV-voorzitter Cortebeeck waarin hij vooral de positieve punten van het door hem zelf onderhandelde akkoord in de verf zette heeft kwaad bloed gezet bij de LBC, de grootste centrale van het ACV. In de mail aan de personeelsleden van de vakbond had Cortebeeck gevraagd om niet aleen rekening te houden met de plus- en de minpunten van de ontwerptekst, maar ook met “de kost van een niet-IPA”.

Volgens de ACV-voorzitter zitten er heel wat negatieve kanten aan een njet tegen het akkoord. “Je moet al bijzonder naïef zijn te denken dat er een beter resultaat uit de bus komt wanneer we dit dossier uit handen geven”, schreef hij in zijn mail. Cortebeeck verwees onder meer naar de moeizame goedkeuring van het jongste akkoord door de regering-Leterme. “De liberale ministers hebben met veel moeite en tegenzin uiteindelijk niet neen gezegd.” Hij wees ook op de zware budgettaire sanering die voor de boeg staat, waarbij men makkelijk zal schrappen in kosten zoals de afspraken die in het IPA gemaakt zijn over brugpensioen, welvaartsvastheid van uitkeringen en hogere premies voor arbeiders en tijdelijke werklozen. “Een nieuwe regering zal zich absoluut niet gebonden voelen door een afgewezen IPA.”

‘Kwetsend’

Dat Cortebeeck het akkoord zo nadrukkelijk verdedigde, is slecht ontvangen bij de LBC. “Dit is niet de normale gang van zaken bij het ACV”, reageert algemeen secretaris Wyckmans. “Het is de eerste keer dat de achterban zo geschoffeerd wordt.” De LBC reageerde in een mail aan zijn personeel waarin de demarche van Cortebeeck werd afgedaan als “kwetsend”. De mail van Cortebeeck “zet diegenen die vragen hebben of mogelijk dit onderhandelingsresultaat niet genegen zijn in de hoek. Wat bedoeld was om inhoudelijke nuancering en verduidelijking en zelfs verdediging te bieden, resulteert nu in een intentionele veroordeling.”

De LBC komt maandag bijeen om zich te beraden over haar houding tegenover het sociaal akkoord. Naast afspraken over een beperkte loonsverhoging (+0,3 procent) de komende twee jaar zit in het akkoord een belangrijke doorbraak in het dossier van arbeiders en bedienden. Op termijn gaan de opzegvergoedingen van arbeiders omhoog, die van bedienden omlaag. Dat pikken de christelijke bedienden niet. De kans is bijzonder groot dat zij het akkoord zullen verwerpen.

Als dat gebeurt, dan hangt het sociaal akkoord aan een zijden draadje. Want ook in andere geledingen van de vakbond klinkt gemor. Een eventueel njet van het ACV (komende dinsdag) betekent nog niet het einde van het akkoord, maar als ook het ABVV (komende vrijdag) neen zegt, dan krijgt het IPA de doodsteek. Ondertussen rommelt het ook bij de kleinere, liberale vakbond ACLVB. Daar dreigt de metaalafdeling het akkoord te verwerpen.