Direct naar artikelinhoud

ACW'ers hadden zelf sleutel van fiscale paradijzen

De christelijke arbeidersbeweging ACW had jarenlang de controle over de offshoreconstructies van Dexia. Zo was Rik Branson, schatkistbewaarder van het ACW en verantwoordelijk voor de interne controle over de offshore-constructies bij Dexia, er zelf actief bij betrokken.

De financiële topmensen van het ACW waren de architecten van de offshoreconstructies van Dexia. Via DVV (De Volksverzekering) was het ACW pionier in fiscale optimalisering. Via die constructies werd twintig jaar lang miljoenen euro's onttrokken aan de Belgische fiscus.

De centrale figuur in de omstreden business via Ierland en Barbados was Guy Roelandt. De CEO van Dexia Insurance Belgium (voorheen al CEO van DVV en sinds eind 2012 met pensioen) heeft nauwe banden met het ACW. De man was onder andere bestuurder bij Auxipar, een van de vennootschappen van de Arco-holding, de financiële arm van het ACW. Volgens interne bronnen leidde hij de offshorebusiness op een bijna dictatoriale manier: "Hij had alles onder controle en niemand of bijna niemand kon hem uitdagen. Niemand kon inzage krijgen in het Barbadosdossier. Dat was zijn persoonlijke speeltuin", klinkt het.

Roelandt had naast zijn job van CEO bij DIB ook zijn eigen bedrijf opgericht: DJB & Partners. De doelstellingen van DJB & Partners worden op een bepaald moment expliciet uitgebreid met herverzekeren. Eigenaardig is het feit dat hij, als CEO van Belfius Insurance (de nieuwe naam van DIB), bestuurder is geworden in Belfius Insurance Invest. Dat is de vennootschap die Belfius Insurance gebruikt om notionele intrest af te trekken. Roelandt werd in mei 2012 gecoöpteerd bij Belfius Insurance Invest, maar heeft de raad van bestuur op 1 december verlaten, toen hij met pensioen is vertrokken.

Het hele Barbadospotje kon jarenlang gedekt blijven, omdat Roelandt op de medewerking van verschillende vertrouwelingen kon rekenen. Rik Branson was jarenlang de voorzitter van het Dexia-auditcomité en hield dus toezicht op de activiteiten van Dexia. Daarnaast was Branson ook de nationale schatkistbewaarder van het ACW en ook bestuurder in zowat alle Arco-vennootschappen. Hij is zelf erevoorzitter van de Groep Arco geweest.

Opmerkelijk was dat Branson zelf ook actief deelnam aan de Ierse constructie: hij was lid van de raad van bestuur in de Ierse offshorevennootschappen (Eurco Re en Eurco Re Ltd). De verantwoordelijke voor de interne controle over de offshoreconstructies van Dexia was dus jarenlang zelf actief betrokken bij diezelfde constructies.

Notionele interest

Naast Roelandt en Rik Branson hadden ook andere ACW'ers een hoge functie bij de verzekeraar. Luc Rasschaert is lid van het directiecomité van Belfius Insurance en was jarenlang de rechterhand van Roelandt. Hij was ook lid van het directiecomité van DVV, de verzekeraar van het ACW. Paul Scheins, toenmalige nationaal secretaris ACV, was op zijn beurt lid van de raad van bestuur van DIB Invest.

Pikant detail: DIB Invest werd opgericht om obligaties van DVV te verschuiven en zo gebruik te kunnen maken van de notionele intrestaftrek, iets waartegen het ACV steeds zwaar heeft gevochten.

Tot zover alles goed, maar in 2010 loopt het verhaal toch al wat fout wanneer de Zwitserse fiscus - ook in Zwitserland heeft DIB immers een filiaal - zich vragen begint te stellen bij de herverzekeringsbusiness van Dexia. Onder druk van de Europese Commissie gaat de fiscale route via Zwitserland dicht bij de redding van Dexia.

De uitleg van Roelandt aan de Zwitserse autoriteiten voldeed duidelijk niet, want zoals Knack vorig jaar al onthulde, ontvingen de toenmalige bazen van Dexia Jean-Luc Dehaene (CD&V) en de Fransman Pierre Mariani anonieme brieven over het Barbadosdossier. In de brieven stonden veel details over het persoonlijke patrimonium van Guy Roelandt. De vermenging tussen privébelangen en die van de bank-verzekeraar stonden zwart op wit.

Het was de start van een interne onderzoeksprocedure. Maar het onderzoek verdween naar de achtergrond na de nationalisatie van de bank in oktober 2011. Intussen en om meer problemen te vermijden besloot de toenmalige voorzitter van het directiecomité van Dexia Stefaan Decraene om Roelandt aan de kant te schuiven en gaf hij een tijdelijke opdracht aan zijn vertrouweling Jacobus Berkhout. In 2012 werd Roelandt op zijn 60ste bedankt voor bewezen diensten.

Intussen werden de contracten met de Canadese banken - en dus met Barbados (zie hiernaast) - door de huidige voorzitter van het directiecomité van Belfius Jos Clijsters verlengd.