Direct naar artikelinhoud

Carrière Bolsjakova in gevaar

Er hangen opnieuw donkere wolken boven de carrière van Svetlana Bolsjakova (28).

De hink-stap-springster staat voor een zware operatie aan voet en knie en wacht een jaar revalidatie. De genadeslag of komt Bolsjakova de klap toch weer te boven?

Defaitisme is niet aan Bolsjakova besteed. Dat bewees ze al uitvoerig na eerdere zware blessures in 2007 en 2008, met operaties aan de knie en de rechterachillespees - echt wel de zwakke plek van hink-stap-springers. Toen al bestond er twijfel of ze haar sport ooit weer op het allerhoogste niveau zou kunnen beoefenen. Bolsjakova diende iedereen van antwoord op het EK 2010 in Barcelona: ze won brons, en met haar verterend accent en ontwapende glimlach pakte ze België in.

Maar het incasseringsvermogen van een lichaam is niet onbeperkt. Na een derde operatie in juni 2011 - aan een gescheurde linkerachillespees - vond Bolsjakova veel moeilijker haar oude niveau terug. Via een deliberatie mocht ze nog deelnemen aan de Olympische Spelen in Londen, maar daar raakte ze niet door de kwalificaties.

Dit seizoen staken nieuwe en oude kwaaltjes de kop op. Bolsjakova en haar entourage kwamen gisteren met het slechte nieuws op de proppen. Eind mei zal ze een dubbele chirurgische ingreep in het UZ Leuven ondergaan. Haar revalidatie kan tot een jaar in beslag nemen.

Een groot kruis dus over het komende WK in augustus in Moskou. Een toernooi waar Bolsjakova zo naar uitgekeken had, omdat het in haar voormalige vaderland plaatsvindt. Maar op stage in Portugal in april voelde ze opnieuw pijn aan de rechterknie. "Daar had ik al last van tijdens het winterseizoen 2010-2011, maar toen hield ik die met infiltraties onder controle. Nu gaf ook mijn linkervoet weer reactie", zegt Bolsjakova.

Andere mooie dingen

Dinsdag ging ze op consultatie bij de arts. "Ze gaan de knie kuisen, alle kalkvorming verwijderen en de patellapees verstevigen", legt coach Michel Boels uit. "In de voet moeten ze botaanwas wegnemen. Wachten had geen zin, want ook op training had Svetlana er last van en mentaal kun je dat niet blijven volhouden."

Ook om later, na haar sportcarrière, een normaal leven te leiden is een operatie noodzakelijk. Vooralsnog houdt Bolsjakova er de moed in dat ze na haar revalidatie toch weer topsport zal kunnen beoefenen, al weegt de nieuwe tegenslag zwaar. "Zowel mentaal als fysiek is een vierde en vijfde operatie niet evident. Maar het belangrijkste is dat ik nadien terug pijnvrij kan stappen, lopen en springen. Natuurlijk houd ik de optie open om nog aan hink-stap-springen te doen. Mijn hart ligt bij de sport die ik al 18 jaar beoefen. Maar nu is het even tijd om andere mooie dingen in het leven te ontdekken."

Ook trainer Boels schrijft zijn pupil nog niet af. "Uiteraard vraagt iedereen zich af of dit het einde van haar carrière betekent. Ik hoop van niet, al zal ze vermoedelijk meer dan een jaar moeten revalideren. Maar Svetlana is een harde tante en indien ze nog aan de Spelen van Rio wil deelnemen, moet de operatie zo vlug mogelijk uitgevoerd worden."

Juli 2007: operatie aan patellapees van linkerknie, maandenlange revalidatie

Juli 2008: operatie aan achillespees (rechts), maandenlange revalidatie

Juni 2011: operatie aan achillespees (links), maandenlange revalidatie

Mei 2013: operatie aan kalkvorming en patellapees rechterknie en aan botaanwas linkervoet, 1 jaar revalidatie

Bolsjakova in actie op de atletiekmeeting in Gent, begin dit jaar. Ze had het toen al moeilijk om haar oude niveau te halen.