Direct naar artikelinhoud

Elke dag frisdrank maakt jejaarlijks zevenkilo dikker

Wie elke dag een of meerdere blikjes suikergezoete frisdrank drinkt, loopt vijf keer meer risico op diabetes dan wie er maande-lijks eentje opentrekt. Dat blijkt uit een studie bij 350.000 Europeanen. Zonder extra beweging kom je zo elk jaar makkelijk zeven kilogram aan.

"Als je ziet hoe de consumptie van suikergezoete frisdranken in Europa stijgt, dan moeten we de bevolking waarschuwen over de kwalijke gevolgen op de gezondheid", stelt onderzoeksleidster Dora Romaguera van het Imperial College London, aan BBC.

Diabetesexpert Christophe De Block (UZ Antwerpen) treedt zijn Britse collega bij. "Velen zullen hiervan schrikken, maar zeker in onze sedentaire maatschappij is één blik per dag al schadelijk. Het is een enorme bron van calorieën. Eén blikjecola is vergelijkbaar met een tiental klontjes suiker en telt 140 calorieën. Dat is meteen goed voor een extra inname van 10 procent, dat is niet niks."

Gevolg: onze weegschaal kreunt onder de dagelijkse consumptie van frisdrank. "Wie dagelijks naar een blik grijpt, bovenop zijn normale calorie-inname, en geen extra lichaamsbeweging doet, komt elk jaar makkelijk 7 kilogram aan", waarschuwt professor De Block. "Frisdrank verhoogt de kans op zwaarlijvigheid en dus op diabetes type 2."

Bijna 8 procent van de Belgen lijdt aan diabetes: daarvan is 5 procent bekend, in 3 procent van de gevallen moet de ziekte nog worden vastgesteld. De Wereldgezondheids-organisatie verwacht dat het totale aantal tegen 2025 stijgt tot 9,7 procent.

Belangrijk om weten is dat diabetes in de helft van de gevallen vermeden kan worden, benadrukt De Block. "Dat kan als je elke dag minstens een half uur beweegt en snelle suikers vermijdt." Meer preventie is nodig, luidt het. "Zo'n 2,5 procent van onze jongens is obees, bij meisjes is dat bijna 4,5 procent. Het is van belang dat we onze jeugd beschermen tegen ongezonde leefgewoonten."