Direct naar artikelinhoud

Kinderrechtencoalitie: bedelen verbieden is slecht idee

De Kinderrechtencoalitie kan zich niet vinden in de suggestie van de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) om bedelarij te verbieden. 'Een strenger beleid of een verbod is niet in het beste belang van de betrokken kinderen', zegt de organisatie.

Volgens de Kinderrechtencoalitie kiezen mensen zelden vrijwillig voor bedelarij en voeren ze in de eerste plaats een overlevingsstrategie. "In plaats van een beleid te richten op een groep bedelaars die zorgen voor overlast lijkt het ons beter om maatregelen te nemen die in het belang zijn van het kind. Inzetten op onderwijs, huisvesting en werkgelegenheid is voor deze groep mensen cruciaal", stelt de Kinderrechtencoalitie.

Daniël Termont deed gisteren een oproep aan het adres van de federale overheid om het bedelen strafbaar te maken. "We kunnen bedelarij niet verbieden, omdat het federaal is toegelaten. We kunnen wel GAS-boetes uitdelen aan mensen die agressief bedelen, maar dat haalt niet veel uit. 90 procent van de GAS-boetes wordt geseponeerd omdat de bedelaars zeggen dat ze geen vaste verblijfplaats hebben. In dat geval kunnen we hen dus niet vervolgen. Het is dweilen met de kraan open", aldus Termont op Radio 1.

Volgens de Gentse burgemeester gaat het in veel gevallen om bedelaars die in de georganiseerde bedelarij zitten. Hij wil het thema op tafel leggen bij het overleg tussen de burgemeesters van de grootste vijf centrumsteden. Vanuit de steden kunnen er vervolgens suggesties gedaan worden aan minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH).

Elke vorm van bedelarij verbieden is volgens CD&V-Kamerlid Sonja Becq alvast geen goede oplossing. "Bedelarij heeft vaak ook te maken met armoede. Wat gaan we doen met mensen die blijven bedelen? Hen in de gevangenis steken? Onze gevangenissen zitten nu al overvol." Het probleem van de bendes die mensen aanzetten tot bedelen kan volgens Becq al bestreden worden met de bestaande bepalingen in de strafwet.