Direct naar artikelinhoud

Luc Coene aast op langer mandaat

Luc Coene wil ook na 2014 aanblijven als gouverneur van de Nationale Bank. Hij wil hiervoor een uitzondering vragen op de leeftijdsgrens. Dat heeft de krant De Tijd vernomen uit verschillende bronnen.

Coene bereikt in maart 2014 de leeftijdsgrens van 67 jaar. Dat betekent dat hij normaal moet opstappen, hoewel zijn mandaat in principe loopt tot maart 2016. Volgens een politieke afspraak die in 2011 is gemaakt zou Coene, die een Open Vld-etiket heeft, dan worden opgevolgd door NBB-directeur Jan Smets, van CD&V-signatuur.

Volgens verschillende bronnen heeft Luc Coene echter zodanig schik in zijn job dat hij een uitzondering wil vragen op de leeftijdsgrens. Volgens de statuten van de Nationale Bank is dat mogelijk, tot maximaal 70 jaar.

Continuïteit

De Europese Centrale Bank dringt er trouwens op aan dat de toplui van de nationale centrale banken uit de eurozone hun termijn uitdoen, om redenen van stabiliteit en continuïteit.

Bij de Nationale Bank zegt men dat de kwestie nog niet aan de orde is. Coene zelf blijft vaag over zijn plannen. "We zullen wel zien hoe de zaken evolueren", zei hij in De Tijd.

Als Coene na maart 2014 wil voortdoen, moet hij de toestemming krijgen van de federale regering. In regeringskringen wou haast niemand reageren op het bericht. Enkel bij vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) was te horen dat "de best mogelijke keuze moet worden gemaakt", wat geïnterpreteerd wordt als een steun in de rug van Coene.

Voor de socialistische familie is een verlenging van het mandaat van Coene alvast geen evidentie. Vooral de PS vindt dat Coene zich als gouverneur te veel politiek opstelt, onder meer met uitspraken over de loonindexering en de splitsing van de banken

Eind dit jaar bereikt ook vicegouverneur Françoise Masai, met PS-etiket, de leeftijdsgrens. Ook zij zou vragen nog een paar jaar te mogen voortdoen - haar mandaat loopt tot in 2017. Als de verlenging wordt toegestaan voor Masai kan de regering dat moeilijk weigeren aan Coene.

Topbenoemingen

Als Luc Coene gouverneur blijft tot in 2016, moet Jan Smets (CD&V) nog enkele jaren in de wachtkamer blijven zitten. Als Smets dan in 2016 gouverneur wordt, kan hij nog een volledige termijn van vijf jaar doen, op voorwaarde dat later ook voor hem een uitzondering op de leeftijdsgrens van 67 jaar wordt gemaakt.

Het is overigens niet duidelijk of in de politieke afspraak over de opvolging van Coene door Smets maart 2014 als datum voor de wissel is vastgelegd. Die benoemingen belanden dus op de tafel van de regering-Di Rupo, waar nog andere topbenoemingen (NMBS, Belgacom, Lotto, Belgocontrol,...) al een hele tijd liggen te wachten. Dat kan evenwel niet eindeloos blijven duren. Want in mei 2014 zijn er federale verkiezingen en komt er misschien een andere coalitie aan de macht.