Direct naar artikelinhoud

Aantal Vlaamse starters daalt stevig

Het aantal starters in Vlaanderen is in de eerste negen maanden van dit jaar met 6,4 procent gedaald. In Brussel en Wallonië stagneerde het aantal starters. Dat blijkt uit cijfers van handelsinformatiekantoor B-Information.

Het aantal starters in ons land blijft afnemen. Vorig jaar was er al een daling van 10,6 procent, in de eerste negen maanden van dit jaar is er nationaal een daling van 3 procent. Christine Mattheeuws, voorzitster van zelfstandigenorganisatie NSZ, vindt de situatie verontrustend. Zeker omdat het vergelijkingspunt voor de daling 2012 is, een jaar waarin het aantal starters al fors naar beneden ging. "Al moet ik daar aan toevoegen dat het ergste leed geleden werd in de eerste twee kwartalen van dit jaar. Daarna zag het er al weer beter uit en tegen het eind van dit jaar eindigen Brussel en Wallonië wellicht positief. In Vlaanderen zal de daling uiteindelijk iets minder scherp zijn. Misschien -5 procent, maar dat is nog altijd slecht nieuws.

Kris Peeters heeft nu wel een aantal projecten op stapel staan om het ondernemerschap te ondersteunen, maar die gaan pas tegen eind dit jaar ten vroegste in uitvoering." Nog een belangrijke relativering: tegenover 2003 ligt het aantal starters vandaag nog altijd 16 procent hoger. Het is pas vanaf 2007 dat het aantal starters begint te dalen.

Opmerkelijk zijn de regionale verschillen: in Vlaanderen is er een forse daling, in Brussel en Wallonië blijft het aantal starters min of meer gelijk. "Brussel is een geval apart, om de stad een grote aantrekkingskracht uitoefent. Daar heb je veel maatschappelijke zetels", aldus Mattheeuws. "Maar het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is te verklaren door de grotere regelneverij in Vlaanderen. Bovendien hebben we in Vlaanderen een sterke economie, die in tijden van crisis ook meer te verliezen heeft. De industrie krijgt klappen, wat er ook voor zorgt dat meer mensen afgeschrikt worden om een zaak te starten. Ook al zitten ze in een heel andere sector."

Mattheeuws zegt vrij negatief te zijn over het ondernemerschap in België, en Vlaanderen in het bijzonder. "Ik hoor dat het economische tij aan het keren is, maar we hebben nu alleen nog maar de cijfers van de starters bekeken. Als je de cijfers van de faillissementen en stopzettingen erbij neemt, ziet het er nog slechter uit. Ik verwacht opnieuw een recordjaar voor het aantal faillissementen."

6,4%

minder Vlamingen startten dit jaar een eigen zaak