Direct naar artikelinhoud

Stijn Meuris trekt ten strijde tegen 'visuele vervuiling' van reclameborden

Weg met de visuele vervuiling, weg met de reclamepanelen langs de gewestwegen in Vlaanderen. Stijn Meuris gaat de strijd aan met de roestige borden vol slecht geplakte affiches die het landschap ontsieren. "De voorbije twee, drie jaar is het echt uit de hand gelopen", zegt Meuris. "Waar ik woon, in de streek rond Hasselt, kun je geen honderd meter lopen of rijden zonder van die afschuwelijke borden tegen te komen."

Daar wil Meuris nu iets aan doen. Op Facebook ergert hij zich aan de stuitende lelijkheid van affiches voor technofuiven en andere evenementen en roept hij op tot actie. "Ik wil er gewoon zelf enkele gaan opruimen, ook al zijn het er maar een tiental." Heel wat mensen reageerden al enthousiast op zijn oproep en willen meedoen.

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer, bevoegd voor gewestwegen, laat weten dat reclamepanelen enkel in uitzonderlijke omstandigheden op openbaar domein worden toegelaten. Alle borden die niet reglementair zijn geplaatst, worden verwijderd. De vele reclameborden waar Meuris het over heeft, zouden op privé-eigendom staan. Dat maakt het tot een bevoegdheid van de gemeente, die voor de borden een stedebouwkundige vergunning moet afleveren.

"Mij maakt het niet uit wiens bevoegdheid het is", zegt Meuris. "Dit is visuele vervuiling. In deze internettijden heb je toch geen ouderwetse affiches meer nodig. Ik zeg: weg ermee."