Direct naar artikelinhoud

Kunstenaar David Hockney krijgt Britse koninklijke onderscheiding

De Britse schilder David Hockney (74) is door de Britse koningin benoemd tot lid van de Order of Merit, de 'Orde van Verdienste'. Hockney is een van de belangrijkste Britse popartkunstenaars.

De man weigerde in 1990 nog een eretitel van het Britse hof omdat hij "geen waarde hecht aan prijzen en onderscheidingen". Nu heeft hij zijn benoeming in de Orde van Verdienste wel aanvaard. Die Orde werd in 1902 door de Britse koning Edward VII in het leven geroepen. Er behoren maar 24 leden tot de selecte groep, die bestaat uit mensen met een uitzonderlijke staat van dienst in kunst, onderwijs, literatuur, wetenschap en andere gebieden zoals dienstbetoon.

Aan de Orde van Verdienste is geen titel verbonden, wel een rood-blauwe onderscheiding in e-mail waarop de woorden 'For Merit' prijken. Als een lid van de Orde sterft, worden de nabestaanden persoonlijk door de Britse koningin ontvangen.

In 1990 weigerde David Hockney een koninklijke onderscheiding met de motivering: "Het kan mij niets schelen. Ik hecht geen waarde aan prijzen of onderscheidingen, ik hecht waarde aan mijn vrienden." Dat is de reden waarom Hockney nog steeds geen 'sir' is.

In 2003 verduidelijkte Hockney aan de Telegraph & Argus, een krant uit zijn geboorteplaats Bradford, dat "onderscheidingen van welke aard dan ook altijd een beetje verdacht zijn". Hij weigerde zijn benoeming tot 'ridder' omdat hij op dat moment in de Verenigde Staten woonde. "Ik dacht dat zo'n onderscheiding niets voor mij was en hecht ook weinig belang aan het systeem van erkenningen en titels."

In september 2011 verklaarde hij op Radio 4 dat hij niet was ingegaan op de vraag om een portret van de Britse koningin te schilderen om dat hij het "te druk'" had. Hij zei wel dat de vorstin "een ongelooflijk onderwerp" is, maar dat hij liever mensen schildert die hij persoonlijk kent.

Van Hockney opent eind deze maand een grote tentoonstelling in de Londense Royal Academy, A Bigger Picture, met zijn recentste landschappen. Hockney woonde jarenlang in California, waarvan hij de zonnige sfeer, relaxte levensstijl en luxueuze zwembaden in beeld bracht in figuratieve, heldere schilderijen. Enkele jaren geleden keerde hij terug naar zijn geboortestreek, East Yorkshire, en begon daar in elke seizoen landschappen te schilderen op groot formaat en in een licht naïeve, kleurrijke stijl.

Op A Bigger Picture zal ook zijn recent werk te zien zijn dat hij maakte met de jongste technologische middelen: iPhone- en iPad-tekeningen en een serie films gemaakt met achttien camera's, die getoond worden op evenveel schermen.

"Ik maakt nu met mijn iPhone tekeningen van bloemen die ik vanuit mijn raam zie", zegt Hockney. "Ik kan die tekeningen dan e-mailen zonder dat er iets gefotografeerd of afgedrukt wordt. Dat is heel nieuw."