Direct naar artikelinhoud

Franco 'ligt beter in familiegraf'

Een commissie van experts die door de Spaanse socialistische regering is aangesteld, heeft aanbevolen de resten van de gewezen Spaanse dictator Francisco Franco uit zijn graftombe in het mausoleum van de Valle de los Caidos nabij Madrid te halen. Franco overleed op 20 november 1975.

De commissie meent in een rapport dat gisteren is gepubliceerd dat de resten van de dictator "naar een passende plaats voor zijn familie overgebracht moeten worden". Daarmee gaat het rapport echter in tegen de wens van de familie Franco.

Sinds 2007 probeert de Spaanse regering de Valle de los Caidos (Vallei van de gevallenen) van ieder politiek karakter te ontdoen door er eerbetoon en lofbetuigingen aan El Caudillo te verbieden. Nu wil Madrid de stoffelijke resten van de dictator, net zoals die van José Antonio Primo de Rivera, de stichter van de pro-fascistische organisatie Falange, naar een familiegraf overbrengen.

De socialistische regering, die in december ontslag neemt, wil van het tijdens de dictatuur gebouwde mausoleum een neutrale plaats maken ter nagedachtenis van alle slachtoffers van het Francoregime.

De commissie meent echter dat Primo de Rivera, die op 20 november 1936 aan het begin van de burgeroorlog door de republikeinen terecht werd gesteld, wel "het recht heeft begraven te blijven" in het mausoleum.