Direct naar artikelinhoud

Geïnterneerde nog jaren zonder hulp door juridisch steekspel

Er komt een hoger beroep tegen het vonnis dat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) verplicht 5.000 euro te betalen per maand dat een geïnterneerde geen aangepaste zorg krijgt in de gevangenis.

De feiten zijn bekend: een 42-jarige man, die geïnterneerd is sinds 1998, verblijft al zes jaar zonder enige behandeling in de gevangenis van Merksplas. Hij klaagde het uitblijven van een aangepaste zorg aan voor de burgerlijke rechtbank in Brussel en haalde zijn gelijk. Door dat vonnis moet justitieminister Turtelboom voor elke maand dat de gestoorde delinquent geen medische hulp krijgt een dwangsom van 5.000 euro betalen.

Het vonnis is volgens specialisten een gevaarlijk precedent. Er zitten namelijk nog 1.150 geïnterneerden in gevangenissen opgesloten - allemaal zonder enige vorm van aangepaste hulp. "We tekenen hoger beroep aan omdat we het in dit concrete dossier niet eens zijn met de redenering van de rechter", zegt Laurent Sempot van het directoraat-generaal van het gevangeniswezen. Details wil hij niet kwijt. "We willen het proces niet voeren in de media. We zullen onze wapens in de rechtbank boven halen." Sempot zegt dat de gerechtelijke stappen niet betekenen dat ze tegen aangepaste hulp voor geïnterneerden zijn. "Anders zouden we geen Forensische Psychiatrische Centra bouwen", verwijst Sempot naar de werken in Gent en Antwerpen.

"Ik hoop dat het beroep geen excuus is om niets aan de toestand te doen", zegt Vincent Vereecke, advocaat van de betrokken geïnterneerde. Door de beroepsprocedure moet de minister hem voorlopig geen 5.000 euro per maand betalen. Als de rechter in beroep het vonnis bevestigt, zal de dwangsom wel retro-actief moeten betaald worden. Vereecke vreest dat het beroep mogelijk twee jaar kan aanslepen. Hij hoopt dat zijn cliënt intussen aangepaste hulp krijgt.