Direct naar artikelinhoud

Syrische premier overleeft bomaanslag op zijn konvooi

De Syrische premier Wael al-Halki heeft een bomaanslag in Damascus overleefd. De aanslag richtte zich op Halki's konvooi in het centrum van de Syrische hoofdstad. Minstens zes mensen overleefden de bomaanslag niet, vijftien mensen raakten gewond.

De Syrische staatstelevisie berichtte over een 'terroristische explosie' in de westelijk wijk Mezze, waarbij sprake was van meerdere gewonden. Volgens de zender bleef Halki zelf ongedeerd.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een in Groot-Brittannië gevestigde humanitaire organisatie, is een lijfwacht van de premier omgekomen. Een van zijn chauffeurs zou in kritieke toestand verkeren. De aanslag is nog niet opgeëist.

De aanslag had plaats op zo'n honderd meter van de Zwitserse ambassade. Een bron bij de Syrische autoriteiten zei dat de bom onder een geparkeerde auto was geplaatst. Toen het konvooi langsreed werd de bom tot ontploffing gebracht. Syrische activisten hebben een foto op internet geplaatst waarop dikke zwarte rook boven de plek van de aanslag te zien is.

Het is de eerste aanslag tegen een prominente Syriër sinds juli vorig jaar, toen leden van Assads legerleiding omkwamen door een bom. Onder hen Assads zwager Assef Shawkat, defensieminister Dawoud Rajhah en de militaire adviseur van de vicepresident.

De nieuwe aanval is "opvallend, maar van een capaciteit die de rebellen al eerder hebben aangetoond", aldus Paul Salem, directeur van een internationale vredesdenktank in Beiroet. Volgens hem laten aanslagen als deze nog geen enkel scheurtje in het Syrische regime zien. "Niemand lijkt echt op het punt van een doorbraak te staan."

De staatstelevisie meldde na de aanslag dat Wael al-Halki gewoon een vergadering van een economische commissie heeft bijgewoond en zond beelden uit van de premier aan tafel met andere functionarissen. Al-Halki ging na de bijeenkomst niet in op de explosie en geen journalist vroeg ernaar; het is de vraag of de beelden live waren.

Vliegtuig beschoten

Ook voor 200 Russische toeristen was het gisteren kantje boord. Hun vlucht vanuit Egypte passeerde door het Syrische luchtruim en werd vanop de grond beschoten.

De piloot kon de aanval omzeilen. Naar verluidt vonden er wel ontploffingen plaats vlak naast het toestel. Niemand raakte gewond, zo meldt het Russische persbureau Interfax. Het ging om een toestel van een niet nader genoemde Russische maatschappij. Het is niet duidelijk of er bewust op een passagierstoestel geschoten werd.