Direct naar artikelinhoud

Robin van Persie schiet Manchester United naar titel

Al in zijn eerste jaar heeft Robin van Persie bij Manchester United gekregen waarvoor hij kwam: de landstitel. De Nederlander scoorde gisteravond tegen Aston Villa drie keer in de eerste helft (3-0-winst). De 20ste landstitel is binnen voor een dominant United.

United heeft door de zege een voorsprong van zestien punten op stadgenoot City, dat nog slechts vijf duels tegoed heeft. City verloor zondag van Tottenham Hotspur, waarmee het eigenlijk de laatste kans op een nieuwe titel verspeelde. "Het is voorbij, maar dat was het eigenlijk enkele weken geleden al", gooide Citycoach Roberto Mancini de handdoek.

Robin van Persie stapte vorige zomer over van Arsenal, waar hij acht seizoenen actief was, naar Manchester United. Dat deed hij omdat hij grote prijzen wilde winnen. Dat ging voortvarender dan misschien wel gedacht: zijn nieuwe club is al bijna het hele seizoen onklopbaar in de competitie.

Op het palmares van Van Persie staan tot nu toe de FA Cup (Arsenal) en de UEFA Cup (Feyenoord). Een landstitel won hij nog nooit. Bij United leverde hij dit seizoen een grote bijdrage aan het succes. De Nederlander scoorde 24 keer in competitieverband. Daarmee is hij de productiefste aanvaller in de Premier League.

Van Persie is populair in Manchester. Vorige week vloog hij manager Alex Ferguson in de armen nadat hij een einde had gemaakt aan een periode zonder doelpunten. "Hij vermoordde me bijna", lachte Ferguson toen. "Het was fantastisch dat hij het deed, het bracht veel teweeg bij de spelers en de fans."

De drie doelpunten van Van Persie zijn geen goed nieuws voor Rode Duivel Christian Benteke. Hij vecht met Aston Villa tegen de degradatie.