Direct naar artikelinhoud

Desmond Tutu stemt niet meer op ANC

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu (81) zal 'tot zijn grote leedwezen' niet meer stemmen op het ANC, de Zuid-Afrikaanse regeringspartij. Dat schrijft hij in de Zuid-Afrikaanse krant Mail and Guardian.

"Wij hebben echt een verandering nodig. Het ANC was er goed in ons te leiden in de strijd om ons van de onderdrukking te bevrijden. Maar het blijkt nu dat een bevrijdingsbeweging niet gemakkelijk de overgang naar een politieke partij kan maken", schrijft de 81-jarige winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (1984).

Tutu noemt Zuid-Afrika de meest ongelijke samenleving in de wereld. Hij verwijt het ANC, waarop hij altijd heeft gestemd sinds de afschaffing van de apartheid in de jaren negentig, dat het te weinig doet tegen de corruptie en het geweld in het land.

Tutu maakt zich ook grote zorgen over Zuid-Afrika na het overlijden van de 94-jarige oud-president Nelson Mandela. God is naar zijn mening "zeer, zeer goed" geweest door hem zo lang te laten leven, maar het trauma van zijn overlijden zal des te groter worden, naarmate de Zuid-Afrikanen zich er niet op voorbereiden dat hij eens niet meer onder hen zal zijn.

Volgens Tutu is het beste monument dat zij voor Mandela kunnen oprichten een echte, goed draaiende democratie, waarin iedere Zuid-Afrikaan weet dat hij ertoe doet en dat al zijn landgenoten ertoe doen.

De aartsbisschop werd een paar weken geleden nog in een ziekenhuis in Kaapstad opgenomen wegens een hardnekkige infectie.

Tutu kreeg in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen om een einde te maken aan de rassenscheiding in zijn land. Hij zat ook jarenlang in het bestuur van het Slachtofferfonds van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Hij trok zich in 2011 terug uit het openbare leven.