Direct naar artikelinhoud

Vlaanderen wil investeren in stadions

De Vlaamse regering heeft een nieuwe regeling klaar om geld te steken in voetbalstadions. Clubs die willen renoveren of bouwen kunnen een subsidie krijgen in plaats van een goedkope lening.

Aanvankelijk zou de Vlaamse regering vijftig miljoen euro lenen aan clubs met stadionplannen, maar in juni verwees de Raad van State dat voorstel naar de prullemand na een klacht van Beerschotvoorzitter Patrick Vanoppen. Minister van Sport Philippe Muyters moest dus herbeginnen. Gisteren lanceerde hij een nieuwe projectoproep, die nog wel goedgekeurd moet worden door de Europese Commissie.

"Clubs of lokale besturen van wie het dossier geselecteerd wordt, ontvangen een eenmalige subsidie van 10 procent van het investeringsbedrag, met een maximum van 2,5 miljoen euro per begunstigde voor een nieuwbouwproject en 750.000 euro voor een renovatie- of uitbreidingsproject", communiceerde Muyters.

Geïnteresseerden krijgen tot begin 2014 om een aanvraag in te dienen en ten laatste in april van volgend jaar zal de Vlaamse regering beslissen welke stadions ondersteuning krijgen uit een pot van acht miljoen.

KV Mechelen en Zulte Waregem zijn waarschijnlijk de eerste clubs die op de kar springen. "Alle hulp is welkom", zegt Essevee-voorzitter Willy Naessens. "Ik kan me in deze regeling vinden. Een subsidie is eigenlijk beter dan een lening."

Het nieuwe stadion in Waregem wordt op 25 miljoen begroot. "We hebben nog een tekort van vijf à acht miljoen euro. Met deze subsidie zou dat teruglopen tot drie à vijf miljoen. Dat moeten we nog rondkrijgen en daarvoor zijn we in onderhandeling met de stad."

In Mechelen beginnen ze meteen na het seizoen te verbouwen, wat hen een maximale subsidie van 750.000 euro kan opleveren. "Wij hadden al een dossier en zullen dat nu aanpassen aan de nieuwe regeling", reageert voorzitter Johan Timmermans. "Al moet ik wel zeggen dat het onze plannen niet zal beïnvloeden, maar deze subsidie komt ons beter uit. We zien het als een mooi extraatje. Zeker omdat het voordien om een lening ging en die moet je natuurlijk nog terugbetalen." Toch denkt Timmermans niet dat dit plan een grote aardverschuiving zal teweegbrengen. "Ik vrees dat het voor sommige clubs niet meer dan een druppel op een hete plaat is."

Onvoldoende

Die mening wordt gedeeld door Club Brugge. "Dat er ondersteunende maatregelen komen vinden we positief, maar wat nu wordt voorgesteld, is onvoldoende voor een echte inhaalbeweging", aldus woordvoerder Klaus Van Isacker. "Bovendien kan je zo'n inhaalbeweging niet alleen maken met centen, er moet ook een goede samenwerking komen tussen alle overheden." Dat is bij Club Brugge het echte probleem. Al jaren wordt daar gebakkeleid over waar het nieuwe stadion moet komen.

Muyters laat het niet aan zijn hart komen. Naast de inspanningen voor multifunctionele voetbalstadions, kondigde hij ook de aanleg van topsportcentra in Gent, Antwerpen en Leuven aan en wil hij lokale besturen aanmoedigen om kunstgrasvelden aan te leggen. "De historische achterstand van de Vlaamse sportinfrastructuur wordt door deze drie maatregelen weer een stuk kleiner, besluit Muyters.