Direct naar artikelinhoud

'Mijn zoon? Eerste klasse. Zeker weten'

Zeshonderd spelertjes liepen zich gisteren de pleuris op de eerste 'Talent Day' van RSCA. Piepkuikens uit alle hoeken, met één doel: de mauve tenue. Eentje zal het krijgen. Misschien twee. 'We hebben er al eentje vastgelegd. Een manneke uit Braine. Toptalent.'

Een klein ventje staat te jongleren met een bal. Lekker nonchalant. Veters half los, trui uit de broek. Beetje Maradona, met Napoli in de halve finale van de Uefa Cup in '89. Tijdens de opwarming houdt Maradona de bal hoog. Op de tonen van Opus. 'Life is Life.' Het kleine ventje is niet Maradona. Hij staat niet in het Olympiastadion van München. Wel op het trainingsveld van Neerpede, het jeugdcomplex van RSCA. Het publiek kijkt niet mee. Een scout wel. Pen in de hand, blik op de bal. Maar hij noteert niks. Helaas.

Wat verderop zijn vier wedstrijdjes aan de gang. Telkens vier tegen vier. Drie keer twaalf minuten. Telkens met een scout. Een nieuw concept is het dat Anderlecht gebruikt. Een nieuwe methode in de detectie van onversneden talent. "Vroeger lieten we spelertjes apart komen, om te testen", vertelt Kevin Vermeulen, die het project begeleidt. "Heel omslachtig werk. Nu houden we een 'Talent Day'. Talent van overal te lande kon zich hiervoor inschrijven. Véél makkelijker. Meteen 600 spelers aan het werk zien. Al onze scouts lopen hier rond. Het gaat om spelertjes van kleine ploegen, ergens in een provinciale reeks. Maar ook jeugd van andere eersteklassers. STVV zit in slechte papieren, hé. Wel, hier lopen spelers van Sint-Truiden. Die wagen hun kans."

De 'Talent Day' is gebaseerd op het Ajaxmodel, dat wel vaker scoutingsdagen organiseert. Urbain Haesaert, topscout bij Anderlecht, voorheen ook goudzoeker voor Ajax, kijkt mee. Een arendsoog. "Talent zie je meteen. In een paar minuten zelfs. Vooral tijdens de opwarming. De balbehandeling, de techniek, de vista. Als scout mag je niet twijfelen. Meteen opschrijven. Maar talent moet je ook in actie zien. In wedstrijdvorm. Hoe beweegt hij? Ziet hij het spel? Begrijpt hij voetbal? Vergeet niet: wie kan goochelen, kan niet per se voetballen."

In Neerpede dromen ze allemaal van Suarez en Mbokani. Alleen ligt de lat er al bijzonder hoog. De jeugd van Anderlecht is top in België. Natuurlijk, magneet voor talent. Paars-wit heeft nog een aura. "Daarom willen we hier alleen het allerbeste", zegt hoofdscout Jean Kindermans. "We hebben hier gisteren al eentje vastgelegd. Per direct. Al na een paar minuten. Een manneke uit Braine. Toptalent. Zo zie je ze niet vaak."

Van de 600 spelertjes zullen er ongeveer 50 een telefoontje krijgen een van de komende dagen. Zij mogen terugkomen, voor een extra test. Uiteindelijk blijft er misschien maar eentje over. "Of twee of drie", zegt Haesaert. "Het kunnen er ook meer zijn. Maar ze moeten echt een meerwaarde brengen. De top mag naar Anderlecht, de rest naar Club Brugge. (lacht)"

Kindermans vult aan: "Vergeet niet dat iedere nieuwe speler betekent dat een andere afvalt. Leuk is dat niet, een spelertje van tien jaar ontgoochelen. Maar het moet. De jeugd van Anderlecht is al top. Maar moet ook top blijven. Daarom: de Talent Day. Altijd blijven zoeken."