Direct naar artikelinhoud

Vanmarcke al ingeburgerd bij Blanco, voorheen Rabo: 'Ze zien me als kopman'

Na minder dan een week voelt Sep Vanmarcke (24) zich al geïntegreerd bij het voormalige Rabobank, dat zich gisteravond op Fuerteventura voorstelde als Blanco Pro Cycling Team. 'De ploegmaats zien me samen met Lars Boom als hun kopman voor het voorjaar.'

Vorige week vrijdag blies het ex-Raboteam voor het eerst verzamelen voor een weekendje teambuilding in een Amsterdamse legerbasis. Vanmarcke houdt er meteen een leuke anecdote aan over "Na een praatsessie kregen we puree met gehaktballen voorgeschoteld. Een maaltijd die niet echt mijn eetlust aanwakkerde, dus beperkte ik me tot een bescheiden portie. Wist ik veel dat we het de daaropvolgende 24 uur zonder eten en zonder bed moesten doen", lacht de Waregemnaar.

"Uiteindelijk viel dat dagje overleven bij de Korps Commando Troepen best mee hoor, maar de boterhammetjes na afloop werden wel onthaald als een feestmaaltijd. Belangrijker is uiteraard het nut van zo een teambuilding. Wat dat betreft is de teamleiding in zijn opzet geslaagd. De integratie is veel beter verlopen dan verwacht. En niet alleen voor mij, maar voor alle nieuwe renners. Ook tijdens deze eerste stageweek in Fuerteventura, waar we sinds zondagavond verblijven, verloopt alles voortvarend."

Respect

Vanmarcke voelt, ondanks zijn jeugdige leeftijd, respect van zijn nieuwe ploegmaats. "Ik merk een groot verschil met mijn overstap van Topsport Vlaanderen naar Garmin, twee jaar geleden. Toen was ik nog een jonkie, natuurlijk. Ook nu ben ik nog altijd maar 24, maar de collega-renners realiseren zich dat ik aangetrokken ben om volgend voorjaar samen met Lars Boom kopman te zijn. Ze weten dat ik vorig seizoen de Omloop gewonnen heb. Dat maakt het toch allemaal wat gemakkelijker."

Vanmarcke heeft het wel over een 'speciale' sfeer, die over de ploeg hangt. "Het is moeilijk te verwoorden, maar dat Rabobank als sponsor is opgestapt, lijkt toch wel iets teweeggebracht te hebben. Eigenlijk is het voor iedereen een beetje nieuw, zelfs voor de gevestigde waarden in het team. Wellicht zitten we allemaal nog met een aantal vragen opgescheept. Anderzijds moet ik toegeven, alles lijkt tot in de puntjes verzorgd. Materiaal, kledij, noem maar op. Er is zelfs aan gepersonaliseerde oordopjes gedacht. Ik weet, het zijn details, maar dat ook die in orde zijn, geeft een comfortabel gevoel."

Speuren naar sponsor

Vanmarcke geeft wel toe dat hij even schrok toen het nieuws kwam dat het team nog geen bestaanszekerheid heeft voor 2014. "Er moet inderdaad nog een hoofdsponsor gevonden worden, zoniet houdt de ploeg er na volgend seizoen mee op. Ik weet dat er met man en macht zal worden gezocht naar een nieuwe geldschieter, maar ik besef ook dat de termijn kort is."

Vanmarcke zelf moet zich echter geen zorgen maken. Hij heeft een tweejaarscontract ondertekend, waarin Rabobank zich financieel borg stelt voor de volledige duur van de overeenkomst. "Concreet betekent dit dat, mocht het team er na 2013 mee ophouden, elke andere ploeg die me binnenhaalt, niet te diep in de geldbuidel moet tasten. Dat is een zekerheid, ja. Maar ik ben niet met de intentie naar hier gekomen om na één jaar al opnieuw te vertrekken. Wat als ik vooraf had geweten dat Rabobank uit de sport zou stappen? Dat zou weinig aan de zaak veranderd hebben, denk ik. Uiteindelijk denk ik niet dat er binnen het team anders zal worden gewerkt dan toen het nog Rabo was. Trouwens, heb je in een ander team wel de zekerheid? Wie had twee jaar geleden durven voorspellen dat Omega Pharma en Lotto uiteen zouden gaan?"

De stage op Fuerteventura duurt een week, maar Vanmarcke breit daar nog vier dagen extra aan, vooraleer hij terugkeert naar België. Zijn seizoensdebuut maakt hij wellicht begin februari met de Challenge Mallorca. "Pas morgen wordt een definitieve planning opgesteld. Mijn voorkeur gaat uit naar Mallorca, gevolgd door de Ronde van de Algarve of de Middellandse Zee. Omdat het team geen startrecht krijgt in Qatar en Oman, moeten we uiteraard zien dat iedereen toch wat aan koersen toekomt en is overleg noodzakelijk."